Tänkvärt innan du tar ett lån

21 mars, 2017

olika typer av lan

Ett lån är något som för många är en mycket välkommen möjlighet vid behov, eller kanske då det ska köpas hus eller bil. Idag finns det många fördelaktiga lån med bra räntor för alla behov, vare sig du är i behov av ett litet kortsiktigt lån fram till nästa lön eller hittat drömhuset för flera miljoner. Majoriteten av alla låntagare gör en noggrann avvägning innan de tar lån, men det skadar aldrig att få lite information om vad som är värt att tänka igenom innan du bestämmer dig för att ta ett lån.

Olika anledningar till lån

Idag kan du ansöka om det lån som passar just ditt behov. Och bland mängder av långivare finner du allt ifrån mindre snabblån till större bolån. Men storleken på utbudet av långivare kan även bidra till att det blir förvirrande och aningen svårt att hitta det perfekta valet för dig, likväl som det i förlängningen kan orsaka problem för dig på olika sätt. Här går vi igenom fem saker du kan ta med i dina funderingar innan du tar ett lån.

 1. Ha is i magen.
  Många gånger kan behovet av att ta ett lån dyka upp snabbt och oväntat. Behovet är i såna situationer oftast mer eller mindre akut. Detta kan av förklarliga skäl medföra att du ansöker om lån hos första bästa långivare i tron om att villkoren och kostnaderna inte skiljer sig åt så mycket mellan de befintliga alternativen. Räntor och avgifter kan skilja sig åt mycket mellan olika långivare, så ha is i magen och kontrollera många alternativa långivare innan du bestämmer dig.
 2. Låna eller spara?
  De flesta av oss som vill köpa ny bil eller köpa hus behöver ta ett lån för detta, vilket är en otroligt bra möjlighet. Även om olyckan är framme och bilen behöver lagas, datorn går sönder eller andra oförutsedda utgifter uppstår så är det fantastiskt att kunna ta ett lån för att lösa dessa akuta situationer. För andra utgifter kan det dock vara värt att överväga om möjligheten till att spara ihop till utgiften är ett tänkbart alternativ. Hur fördelaktigt ett lån än är så kommer det billigaste alternativet dock ändå alltid vara att spara ihop till utgiften och sedan betala direkt om möjligt.
 3. Nödvändigheten i lån.
  Detta påminner lite om punkt 2, men syftar mera på just nödvändigheten i utgiften. Att ta ett lån för att köpa en bil, eller ny värmepanna till huset är oftast en nödvändig utgift. Ett lån för att köpa den senaste modellen av mobiltelefon kan dock ibland kanske inte anses som fullt lika nödvändigt och är därför ett av de tillfällen då det kan vara bra att spara ihop till utgiften istället.
 4. Kvantitet är inte alltid positivt.
  När du följt rådet under punkt 1 och kollat upp mängder av långivare så kan det vara lätt att skicka iväg låneansökningar till höger och vänster till de du anser ha bäst erbjudanden. Detta kan bli aningen kontraproduktivt dock. När långivaren gör sin kreditprövning av dig som låntagare vägs flera faktorer in för att bedöma din kreditvärdighet. Detta gäller inte enbart inkomst, ålder och att du är skuldfri. Om du har många kreditupplysningar gjorda resulterar detta i att din kreditvärdighet sänks, vilket försvårar möjligheten till att få ditt lån godkänt. Använd dig hellre av en låneförmedlare som låter dig ansöka om lån hos flera långivare men med en enda kreditupplysning.
 5. Konstgjord andning.
  Slutligen, återigen en uppmaning till att fundera igenom anledningen till lånet. I majoriteten av fallen är det en mycket bra lösning att ta ett lån. Men i vissa fall kan det vara för att exempelvis betala räkningar som släpar efter eller på andra sätt en form av konstgjord andning. I dessa situationer kan visserligen ett lån lösa den mest akuta krisen, men man bör i första hand ta itu med det bakomliggande problemet. Ett lån är en utgift och kan leda till ökade ekonomiska problem om det används som en form av konstgjord andning.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden