Temavecka för barn och unga

21 april, 2017

olika sedlar

Varje år hålls en temavecka med privatekonomi i fokus, Money Week. Money Week riktar sig framförallt mot barn och unga, och består av flera aktiviteter som hålls av olika företag, myndigheter och organisationer. Syftet med temaveckan är ökade kunskaper i privatekonomi genom olika insatser. I år fick cirka 5 500 unga i Sverige lära sig mer om privatekonomi under temaveckan, och i år blev även Sverige nominerat till Global Money Week Award för de nationella utbildningsinsatserna i ekonomi.

Vikten av kunskaper i privatekonomi

Money Week innebär en stor möjlighet för barn och unga att lära sig mer om något som påverkar dem livet ut, ekonomi. I grund och botten är det en nationell sammanslagning av två event – Global Money Week och European Money Week. Resultatet har alltså blivit ett samlat event där båda dessa genomförs samtidigt i Sverige under namnet Money Week. I år var temat för veckan ”Learn, Save, Earn” (Lär, spara, tjäna), och veckan pågick mellan 27 mars till 2 april 2017.

I år deltog rekordmånga aktörer i Money Week och mer än 140 länder deltog sammanlagt i Global Money Week. Mängder av aktiviteter och tävlingar har pågått under temaveckan. Utöver de 5 500 unga i Sverige så har man även nått ut till mer än 50 000 barn och unga via sociala medier. Allt detta har en stor inverkan på ungas kunskaper och intresse för privatekonomi.

Bland annat har det anordnats seminarier, som till exempel det som hölls av Bankföreningen om unga och privatekonomi. Under Money Week kunde man även chatta med åtta stycken privatekonomer via Dina Pengar och ställa frågor om allt rörande privatekonomi. Men temaveckan riktar sig inte enbart mot unga, utan även mot mindre barn. Bland annat så anordnade Stadsbiblioteket i Halmstad en aktivitet där barn fick göra sina egna sparbössor.

money week challenge

Money Week Challenge

Ingen temavecka är komplett utan tävlingar, och Money Week är inget undantag. Under veckan anordnades Money Week Challenge, en tävling i privatekonomi och sparande för gymnasieelever. Årets tävling gick ut på att skapa en videopresentation på YouTube och där ha den bästa och mest innovativa idéen. Utifrån tre kriterier bedömdes de tävlande som var ifrån gymnasieskolor över hela landet: Ekonomisk hållbarhet, kreativitet och kommunikation.

I år vann en grupp från Härnösands gymnasium, M.A.D.E, med tävlingsbidraget Game of Savings.

Nominering till Global Money Week Award

På ett intiativ av organisationen CYFI (Child and Youth Finance International) så har man även under Money Week en nominering till en utmärkelse. Detta är för att lyfta fram en aktör som gjort mycket goda insatser under Money Week. I år nominerades alltså även Sverige till denna utmärkelse, där kriterierna är att det nominerade landet bland annat visat variation, innovation och effektivitet i aktiviteterna under veckan samt nått ett stort antal barn och unga genom direkta och indirekta medel. Även genomslagskraften i veckans aktiviteter är en del av kriterierna såväl som antalet aktörer som är engagerade i samarbetet.

Nästa år går denna mycket givande vecka av stapeln mellan den 12 till 18 mars, och även då sammanfaller det med European Money Week och Global Money Week.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden