Vad händer om banken går i konkurs?

29 juli, 2019

Alltid när finansmarknaden börjar svaja lite finns det risk att oron sprider sig snabbt bland befolkningen i ett land och man upplever att det inte längre känns tryggt att ha pengarna på banken. Du kanske minns de långa köerna till bankomaterna ute i Europa när finanskrisen år 2008 slog till? Och det är förståeligt att kunderna reagerar på det sättet när det inte finns några garantier för att pengarna du sätter in går att ta ut när du vill det. De förvandlas trots allt bara till siffror i ett system så fort de lämnar din hand och sätts in i bankomaten.

Men att bli av med pengarna du har på banken är inget vi behöver oroa oss för här i Sverige, iallafall inte längre.

Statlig insättningsgaranti

Sedan 1996 finns det en lag i Sverige som innebär att du som bankkund kan ha en insättningsgaranti som gäller ifall att banken skulle gå i konkurs. Den här garantin sträcker sig upp till 950 000 kronor och innebär att du som kund har rätt att få tillbaka dina pengar upp till det beloppet om banken skulle gå omkull. Insättningsgarantin finansieras av skattebetalarna indirekt, men det är den svenska staten som sköter det hela. Det är en enorm trygghet att ha en sådan garanti och den infördes för att göra den svenska ekonomin mer stabil.

Tänk dig själv hur det skulle se ut om vi alla skulle springa till banken och ta ut våra pengar så fort det svajar lite på marknaden. Det blir inte hållbart för någon, varken för banken eller för samhället i stort. Nu kan de flesta sitta lugnt i båten och vänta ut en eventuell kris istället för att få panik som leder till en ännu värre instabilitet. Men alla banker och kreditgivare omfattas inte av den statliga insättningsgarantin.

Det är dock inte speciellt vanligt att banker i Sverige går i konkurs, men visst kan det hända om en riktigt tuff finanskris skulle svepa över hela världen. Men i Sverige finns det också något som kallas för lagen om resolution.

Bank i konkurs

Lagen om resolution

Lagen om resolution innebär att Riksgälden via staten tar över en bank som håller på att gå i konkurs. Man kan likna detta vid en företagsrekonstruktion för ett företag, men nu gäller det en bank istället. Om allt går som det ska i resolutionen är det ägarna som ska stå för den kostnad som detta kan frambringa.

Bankens kunder märker oftast inte ens vad som pågår bakom kulisserna, utan Riksgälden gör detta i bakgrunden utan att påverka kunderna och de har redan en förberedd plan för alla de svenska bankerna om en allvarlig kris står inför dörren. Som kund i en svensk bank har du alltså en stor trygghet där du inte riskerar att bli av med dina besparingar eller få problem med dina bolån.

Flytt av bolån vid konkurs

Om det mot all förmodan skulle bli så att den bank där du har ditt bolån går i konkurs så finns det en plan även för en sådan situation. Om inte Riksgälden lyckas ordna så att banken kan fortsätta sin verksamhet kommer ditt lån att flyttas över till en annan bank. Det kan bli så att dina amorteringskrav förändras men du kan också få behålla allt precis som det såg ut innan konkursen hos den andra banken.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden