Välj rätt bil

18 augusti, 2017

köpa bil i kundvagn

Om du nyligen passerat den gyllene 18-årsgränsen så har du med stor sannolikhet siktet inställt på körkort. Att bli myndig ger dig mycket frihet, och ett körkort ger dig ännu mer frihet. Det viktiga är då att du förvaltar den friheten väl och med ansvar, inte enbart gällande bilkörningen i sig. Något som också är viktigt är att du behöver finansiera ett bilköp och framförallt välja rätt bil.

Drömbilen för dig

Det första du kommer titta efter när du ska köpa bil är givetvis en modell och färg som faller dig i smaken. Ibland kan det dock vara bra att vara öppen för flexibilitet vad gäller dessa kriterier. När du satt upp en budget för bilköpet och bestämt dig för hur du ska finansiera bilköpet så kan du äntligen börja jakten på rätt bil för dig.

Vad är då rätt bil? Ta med faktorer som miljövänlighet, drivmedelskostnader och underhållskostnader. Om du exempelvis bor i en storstad och mestadels ska pendla till jobbet med bilen så kan det vara mycket fördelaktigt att välja en bil med en mindre motor. Detta ger dig lägre bensinkostnader men också mer skonsamt mot miljön. Givetvis bör du även ta med faktorer som säkerhet, vilket kan göra att du vill välja en större bilmodell typ SUV.

Då blir det en avvägning mellan säkerhet och terrängkapacitet kontra miljövänligt, bensinsnålt och smidigt alternativ. Välj inte en stor bil enbart på grund av att det är det vanligaste alternativet för många. I vissa fall kan det vara ett bra alternativ, om du exempelvis bor på landet. Men rent utrymmesmässigt så finns det mindre bilar med minst lika stora lastutrymmen, som också är avsevärt mycket mera skonsamma mot miljön och plånboken.

Drivmedel

När det gäller drivmedel kan du välja mellan bensin, diesel, hybrid eller elbil. Det mest miljövänliga är självfallet elbil, vilket också är ett tyst och billigt alternativ. Det som du får göra avkall på då är att prestandan på elbilar idag inte är lika bra som bensindrivna bilar.

En hybridbil är även det ett mycket miljövänligt alternativ, då bilen har både el och bensinmotor som den växlar mellan på ett fördelaktigt sätt.

Säkerhet

Säkerheten är en mycket viktig faktor när det gäller valet av bil. Självklarheter som fungerande bilbälten och krockkuddar behöver man sällan fundera över. Däremot kan det vara mycket bra att kontrollera däcken, även sommartid. Vintertid kan du ha dubbdäck, och kontrollera då hur dubbarna ser ut så att de inte är helt nedslitna. Och minst lika viktigt är att förstå att bara för att man har dubbdäck så betyder inte det att man ändå kan köra som i sommarväglag. När det gäller sommardäck så skall mönsterdjupet alltid vara minst 1,6mm, men det bör vara minst 3mm för att ge bra väghållning vid fuktigt väglag.

Vad många anser är att de väljer en större bilmodell för att de är säkrare. Detta är till viss del korrekt, men det finns även stora bilar som har sämre krockegenskaper än vad vissa mindre modeller har. Kolla därför gärna upp hur de olika modellerna som du är intresserad av står sig i test av säkerheten.

Finansiering

Givetvis även det en mycket viktig aspekt. Beroende på hur du väljer att finansiera bilköpet så är det ändå en utgift som du bör planera och budgetera för. Det kan vara smart att inte lägga alltför mycket pengar på en första bil, då du snabbt kan känna att det inte är rätt val för dig med just den modellen. Då är det bättre att ha en billigare bil först och sen planera inför att köpa bil nummer två i framtiden som kan bli den perfekta bilen.

Du kan välja mellan ett regelrätt billån eller ett lån utan säkerhet när du vill finansiera ditt bilköp. Vad som är lämpligast beror till stor del på dina personliga omständigheter och önskemål. Det du alltid bör göra dock är att leta runt på nätet efter det bästa erbjudandet för just dig, innan du bestämmer dig för långivare.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden