Vanliga fällor när du lånar

05 juni, 2019
Att behöva ta ett lån är en situation som vi alla har befunnit oss i en gång eller annan. Det händer många gånger oförutsägbara saker som man inte räknar med och om det inte finns några besparingar eller utrymme i budgeten kan det vara svårt att skaffa pengarna direkt. Ett lån kan dock vara en lösning och det behöver absolut inte vara svårt eller långsamt att få ett lån.
Det finns många olika varianter tillgängliga på marknaden och det kan till och med vara svårt att välja bland utbudet. Ett stort utbud är oftast positivt för kunderna då konkurrensen gör att priserna pressas och det lönar sig att granska de erbjudanden som finns. Tyvärr gör det stora utbudet ibland att många inte vet vad de ska välja och blir lurade då det finns saker som låter för bra för att vara sant.
Ledsen man

Ta tid på dig

Något av det absolut viktigaste när det gäller att ta ett lån är att ta tid på dig. Detta gäller oavsett vilket typ av lån, allt från ett bolån till ett snabbt smslån. Ett lån är ett beslut som du absolut bör tänka igenom och fråga om olika åsikter och värderingar. Ett lån innebär månadskostnader som du måste betala hela den tid som lånet löper.
Ett viktigt tips är att du jämför olika låneinstitut eller banker när du ser efter vilket lån som fungerar bäst för dig. Det finns allt från de vanliga traditionella bankerna till långivare som endast ger privatlån till så kallade P2P-lån där du får ett lån av ett antal olika privatpersoner och företag där alla ger en del av ditt lån. De villkor som samtliga erbjuder bör vara synliga och jämför både räntan och den slutgiltiga månadskostnaden då vissa erbjuder sina lån helt gratis medan andra tar ut avgifter för att upprätta lånet samt olika aviavgifter.

Ett lån kostar pengar

Det kan nästan vara löjligt att påpeka att ett lån kostar pengar men det finns tyvärr många som faller i den fällan. De kanske helt enkelt inte inser hur länge de behöver betala ett lån eller hur mycket de egentligen behöver betala. Det är viktigt att du alltid läser alla villkor och dessutom räknar på vilken din slutgiltiga ränta kommer att vara då många kan komma upp i över 100 %.
Om du inte betalar ditt lån och får en skuld kan du enkelt få en prick i registret och det kommer att försvåra dina möjligheter att få lån i framtiden. Detta är kanske den största fällan som de många faller i. De inser inte hur allvarligt det är att inte kunna betala ett lån i sin helhet. Att få en betalningsanmärkning eller en skuld hos kronofogden påverkar många delar i vardagen med allt från lån till hyreskontrakt och köpa på avbetalning. Vissa typer av arbeten är dessutom svårare att få och några branscher går direkt bort om du någon gång haft en betalningsanmärkning.
Dessa anmärkningar finns dessutom kvar i tre år och skulden måste betalas av i vilket fall för att anmärkningen ska försvinna. Det är därför ytterst viktigt att du inte tar ett för stort lån och grundligt beräknar på om du har råd med det.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden