Varför blev jag inte beviljad mitt lån?

15 juli, 2016

avslag-privatlan

När du ansöker om ett privatlån får du själv bidra med ett antal uppgifter. Förutom vanliga personuppgifter som personnummer och adress ska du i ansökningsformuläret fylla i civilstånd, antal hemmavarande barn, årsinkomst före skatt, med mera. Långivaren inhämtar sedan ytterligare ett batteri av ekonomiska uppgifter via en kreditupplysning. I handläggningen läggs sedan alla uppgifter samman och en bedömning om huruvida du ska beviljas ditt önskade lån eller inte görs.

T.ex om du inte blir beviljad av ditt SMS-lån kan det bero på en eller flera av en ganska lång lista orsaker. Nedan ska vi presentera kort kring en del av dem. Du har alltid rätt att få information om varför du inte kunde bli beviljad lånet. Ibland kan du delges denna info i samband med meddelandet om avslag, men mer normalt är att du får begära ut informationen på egen hand.

Grundläggande faktorer

Det finns ett mycket tydligt lagkrav kring långivning och det handlar om ålder. Den som inte är 18 år fyllda kan inte beviljas ett privatlån och det blir alltså automatiskt avslag.

I tillägg ställer långivarna själva upp ett antal grundläggande villkor. Det handlar till exempel om folkbokföring, antal år som svensk medborgare, svenskt mobiltelefonnummer, med mera. Om du inte uppfyller alla de grundläggande villkoren blir det automatiskt avslag.

Bristande kommunikation

Som potentiell låntagare har du en plikt att förse långivaren med all information som krävs för att långivaren ska kunna göra en korrekt bedömning av din ekonomi och livssituation i övrigt. Meddelar du inte nödvändiga uppgifter i ansökan och/eller efter uppmaning om komplettering kommer långivaren förmodligen att ge avslag på din ansökan. Kopplat till detta kan också nämnas att en långivare alltid har rätt att neka ansökningar från personer som tidigare har misskött sina betalningsskyldigheter hos den aktuella långivaren.

Bristande ekonomi

De allra flesta avslag handlar emellertid om en bristande ekonomi. Här handlar det först och främst om en tidigare misskött ekonomi som manifesteras i betalningsanmärkningar och eventuellt skuldkonto hos Kronofogden. Vad gäller betalningsanmärkningar har olika långivare olika villkor, men kravet på att du inte får ha ett skuldkonto är absolut.

Ett annat skäl för avslag är att din inkomst inte är tillräcklig, det vill säga att du inte når upp till minimikravet (deklarerad inkomst per år) eller att inkomsten betraktas som osäker. Långivaren avgör detta enligt eget skön, men det kan vara bra att känna till att det kan finnas lite utrymme för argumentation. Till exempel ger ju deklarationen inte direkt en exakt bild av dina inkomster just nu, och har du till exempel fått högre lön kan du komplettera din ansökan med uppgifter om detta.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden