Vårstäda din ekonomi

05 april, 2017

grön äng och blå himmel med text vårstädning pågår

Vårsolen ger oss ny energi efter det långa vintermörkret, och vi tar itu med den årliga vårstädningen. Förrådet städas ur, garaget får en ansiktslyftning och barnens leksaker sorteras. Något som också är minst lika viktigt men ofta förbises är privatekonomin. Det är ett perfekt tillfälle att även vårstäda din privatekonomi, speciellt med tanke på att det sammanfaller med en av årets stora händelser för många – deklarationen. Vi ska här gå igenom lite goda råd och tips för att ge privatekonomin en boost på vårkanten.

Underverk för din privatekonomi

Det kan kännas som en tråkig syssla att städa upp i ekonomin, men inget kunde vara mer fel. Och det behövs inte mer än 1–2 gånger per år för att ge mycket goda resultat för din privatekonomi.
Du kommer snabbt märka en förbättring i ekonomin vid en vårstädning, och det är givetvis väldigt kul att se direkt hur mycket din vårstädning kommer ge dig i extrapengar.

Deklarationen

5–7 april börjar Skatteverket betala ut den efterlängtade skatteåterbäringen, vilket är en stor höjdpunkt för många och ett mycket välkommet tillskott för privatekonomin. Förutsatt att du deklarerat innan den 29 mars och inte gjort några ändringar så tillhör du den skaran som kan se fram emot skatteåterbäringen redan innan påsk. Detta gör att tidpunkten för vårstädningen är perfekt just nu om du tillhör de som får tillbaka på skatten i veckan. Du får ett extra tillskott som kan användas vid behov för att städa upp i ekonomin.

Allt du behöver göra är att avsätta lite tid för vårstädningen av din ekonomi, och sen har du återigen väldigt god överblick och struktur på den. Istället för att ordna upp det som är nödvändigt när det dyker upp så är den här varianten något som underlättar väldigt mycket för dig. Och framförallt ger det resultat snabbt, vilket ger dig den där sköna känslan du får även efter att ha städat ur förrådet på vårkanten. Lugn och harmoni, och en känsla av att du gjort något nödvändigt och nyttigt.

6 punkter för vårstädningen

För att underlätta kan vi dela upp vårstädningen i 6 stycken punkter. Du kan självklart anpassa detta för dina egna behov och önskemål, men kan vara bra att ha som riktlinje eller startpunkt.

  • Vardagsekonomin

Du kan bland annat se över dina mathandlingsvanor och kanske göra en matsedel för veckan för att se om kostnaderna går att få ner ytterligare. En åtgärd som ger mycket snabbt resultat, och ger pengar över till annat.

Om du har prenumerationer på något kan det vara värt att även se över dessa. Många har prenumerationer som legat sedan länge på allt möjligt och helt enkelt bara inte engagerat sig för att avsluta dessa trots att de inte längre är nödvändiga.

Autogiron. Har du räkningar eller prenumerationer på autogiro kan det vara smart att även se över dessa, om de fortfarande är aktuella och behövs. Alternativt kan det vara bra att lägga in löpande räkningar på autogiro om möjligt för att slippa både extra avgifter och tiden det tar att betala räkningarna varje månad.

  • Lånen

Har du lån är detta definitivt värt att gå igenom vid vårstädningen. Du kanske kan samla olika lån och få en bättre ränta? Dyra konsumtionslån är en annan bit som är mycket bra att tänka över och gå igenom. Finns de så går det inte att göra så mycket mer än att sköta dem, eller möjligtvis placera om dem till en bättre ränta.

Bolånet är ytterligare något som är mycket bra att hålla koll på vid tillfälle, och passar perfekt vid vårstädningen. Har du abonnemang som löper på kan det också vara bra att se över dessa utifall att det finns abonnemang som du inte längre utnyttjar eller behöver.

  • Sparandet

Ditt sparande är enklast att dela upp i tre delar inför den årliga vårstädningen.

Buffertsparande

Vad din buffert bör ligga på för att ge dig en säkerhet är väldigt individuellt beroende på familjestorlek, bostadskostnader och mycket mer. Som riktlinje kan man säga att 2 månadslöner bör finnas som buffert inför bland annat arbetslöshet, sjukdom eller oförutsedda utgifter med mera.

Långtidssparande

Ditt långtidssparande är kanske inte alltid så akut att se över, men likväl en bra idé att ta för vana att göra det ändå åtminstone en gång om året. Då kan du i lugn och ro gå igenom ditt pensionsval och se över dina fondval. Dock bör du då fokusera på helheten, då det annars finns risk att du tar kortsiktiga beslut vilket motarbetar själva syftet med långtidssparandet.

Målsparande

Om du målsparar är givetvis det något du regelbundet bör se över. Chansen är stor att du kan reglera sparandet om det är ett målsparande för något som ligger mer än ett år fram i tid. Kanske du redan skurit ner på andra kostnader sen tidigare vilket ger dig möjlighet att sätta undan lite mer till ditt målsparande. Kanske du gått ner i arbetstid och kan dra fördel av att sänka målsparandet för en tid framöver.

  • Boendet

Delvis kan detta falla under punkten för lån, om du har bolån. Men det kan även vara värt att se över boendet i övriga fall också. En renoveringsplan kan vara mycket hjälpsam inför såväl oväntade som väntade kostnader kopplade till boendet. Vi vet alla att vitvaror behöver bytas ut med jämna mellanrum eller att taket behövs läggas om. Om du planerar för detta kan du redan en tid innan det är aktuellt börja förbereda för den extra utgiften.

  • Försäkringarna

Vi svenskar är bäst på att hålla koll på bilförsäkringen, av förklarliga skäl, samt att söka reda på det mest fördelaktiga försäkringsbolaget för vår fordonsförsäkring.
Om du har barn är det även en bra idé att se över dessa, då dina barn kanske rentav ”växt ur” sina försäkringar eller behöver tilläggsförsäkras om de exempelvis börjat med någon sport som kräver detta.

När du köper hemelektronik erbjuds du ofta att teckna tilläggsförsäkringar för produkten. I många fall är detta rent av onödigt då din hemförsäkring kanske har ett minst lika bra och prisvärt skydd. Kontrollera gärna detta, och vid behov avsluta onödiga försäkringsavtal.

  • Tillskotten

Extra pengar säger vi inte nej till. Om du inte är helt nöjd med din vårstädning av ekonomin kan det vara en perfekt idé att fundera igenom möjligheterna till ett extra tillskott i kassan varje månad. I flera fall finns det möjligheter för detta om man bara ser möjligheterna. Har du ett fritidshus som står tom större delen av året, eller kanske ett tomt rum i huset? Detta är en perfekt källa för extrainkomst som endast kräver ett minimum av engagemang från dig för att börja rulla på.

Finns möjligheten kan det även vara värt att se om det går att jobba lite extra, vilket ger ett bra tillskott till privatekonomin. Det kan även vara värt att överväga en diskussion med chefen om din lön, då många av oss svenskar av ren vana nöjer oss med den årliga obligatoriska löneökningen. Du kanske åtagit dig fler eller mer invecklade arbetsuppgifter under en tid vilket ger dig ett perfekt läge för en löneförhandling.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden