Vilka aktörer samarbetar låneförmedlarna med?

27 oktober, 2017

Samarbete lönar sig

När du besöker en låneförmedlare för att ansöka om ett lån möts du av informationen att din ansökan kommer att skickas till en längre rad olika långivare. Hos en del av låneförmedlarna kan du enkelt se några exempel på de banker och kreditmarknadsbolag som låneförmedlaren samarbetar med. Hos andra har du i praktiken ingen aning om vilka aktörer som kan tänkas få del av din ansökan.

Samtidigt är det givetvis så att det inte finns ett obegränsat antal långivare för privatlån via låneförmedlare i Sverige. Dels är Sverige en begränsad marknad, dels är det inte alla banker med mera som samarbetar med låneförmedlare. I den här artikeln presenterar vi något kring ett tiotal av de banker, kreditmarknadsbolag och övriga långivare som tar del av låneansökningar via låneförmedlare.

Storbanker

I ett legalt perspektiv finns det fyra storbanker, eller affärsbanker med ett annat namn, i Sverige. Dessa fyra är SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken. De har en lite speciell roll i och med att de är riksbankens förlängda arm ut i samhället. Sett till storlek kan man också räkna in Danske Bank, men denna aktör har inte samma legala status som de fyra andra.

Av de fem storbankerna är det i princip bara SEB och Swedbank som på olika sätt samarbetar med låneförmedlare för privatlån. En anledning till att Handelsbanken och Nordea inte deltar i detta koncept kan vara att de vill bedriva all utlåning helt i eget namn. Ett annat kan vara att de överlag inte har behov av ytterligare en marknadsföringskanal för sina lån. I Handelsbankens fall finns ytterligare en tänkbar faktor och det är att man erbjuder ett maximalt lånebelopp som är så lågt som 150 000 kr.

Kreditmarknadsbolag

Kreditmarknadsbolag är bolag som står under Finansinspektionens tillsyn och som fungerar i princip som vanliga banker med den skillnaden att de inte kan erbjuda ett helt komplett utbud av banktjänster. Emellertid är ett par av de största av dessa bolag att betrakta som banker som kan erbjuda bland annat in- respektive utlåning, lönekonton, med mera. Det är i huvudsak till kreditmarknadsbolagen som låneförmedlarna vänder sig till.

Exempel på större kreditmarknadsbolag/nischbanker som gärna samarbetar med låneförmedlare är Forex Bank, Marginalen Bank, Collector Bank, BlueStep, Avida, Norwegian Bank och SevenDay Finans. Om du skickar in en låneansökan hos en låneförmedlare på nätet kan du räkna med att den kommer att skickas vidare till dessa aktörer.

P2P-långivare

Sedan 2015 finns ett par så kallade P2P-plattformar för långivning online. Det handlar bland annat om Lendify och Sparlån. Hos båda dessa långivare är det privatpersoner som står för de pengar som du får låna. Detta kan, men behöver inte, innebära att du får en i jämförelse med andra erbjudanden mer attraktiv ränta. Det är ganska många av låneförmedlarna som vänder sig till långivare som Lendify och Sparlån, och med tanke på möjligheten till bra erbjudanden kan du med fördel vända dig till en låneförmedlare som vidarebefordrar din ansökan till någon av eller båda dessa.

Snabblåneföretag

Slutligen samarbetar många låneförmedlare även med långivare som framför allt erbjuder snabblån på små belopp och med korta löptider. Det handlar då inte om företag som erbjuder lån på bara några tusenlappar, utan mer om de företag som har skapat en nisch för lån som fungerar som en slags blandning mellan snabblån och mer klassiska blancolån. Om du behöver låna ett belopp på mellan 20 000 – 50 000 kr kan du vara säker på att ett par av snabblåneföretagen kommer att ge dig ett erbjudande. Goodcash är ett bra exempel på ett sådant företag.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden