Vilka nya kryptovalutor skapar rubriker just nu?

07 december, 2018

Bitcoin firar i dagarna tio år som kryptovaluta. Det är få fenomen inom ekonomi som har rönt sådan uppmärksamhet och bitcoin har på egen hand placerat så kallade kryptovalutor på kartan. I kölvattnet av framgången för bitcoin har en mängd andra digitala valutor lanserats. I augusti 2018 fanns faktiskt över 2100 mer eller mindre spridda kryptovalutor.

Bitcoin är fortfarande den avgjort största kryptovalutan sett till marknadsvärdet på alla utestående ”mynt”. Värdet är i skrivande stund cirka 110 miljarder dollar. Andra valutor som har nått en stor spridning är Ethereum, XRP, Bitcoin Cash, EOS, Stellar och Litecoin.

I tillägg till dessa ledande kryptovalutor finns ett antal snabbväxande aktörer som bryter ny mark varje dag. Vilka är några av de valutor som har potential att utmana de stora? Här berättar vi mer om:

  • LSK Token
  • MIOTA
  • Aeternity

Vänligen notera att vi här endast berättar lite kort om grunderna för respektive kryptovaluta. Inget i denna artikel ska ses som en uppmaning att investera. Riskerna med kryptovalutor är mycket stora. Väljer du att köpa en valuta ska du absolut inte göra det med ett privatlån eller någon annan typ av lån.

kryptovalutor som skapar rubriker just nu

LSK Token

För närvarande är valutan LSK Token inte med på topp 20-listan (placering 29) bland de största kryptovalutorna, men mycket tyder på att valutan har framtiden för sig. Det här konceptet har nämligen många tunga partners, däribland Microsoft, med på tåget.

LSK Token lanserades 2017 av Lisk, som är ett schweiziskt bolag. Kryptovalutan stal faktiskt rubrikerna redan innan den lanserades eftersom dess Initial Coin Offering (ungefär som en nyemission av aktier) övertecknades med råge.

Rent tekniskt finns ett par egenheter med LSK Token. Valutan bygger på smarta kontrakt med LSK Tokens och JavaScript, och hela idén är inte olik den som används för Ethereum. Nätverket räknas som ett av de säkraste just nu. Det är förmodligen en av anledningarna till att en så stor aktör som Microsoft har intresserat sig för satsningen.

MIOTA

MIOTA är en annan kryptovaluta som bygger på en mer unik teknik. Det är en norrman och en italienare som står bakom tekniken och kryptovalutan. I grunden är MIOTA tänkt att användas för konceptet Internet of Things, det vill säga uppkoppling till internet för annat än exempelvis datorer och mobiltelefoner.

Tekniken bygger på något som kallas Directed Acyclic Graph. Vi ska inte gå in på detaljerna utan kort nämna att det är den part som initierar en transaktion som både gör och validerar betalningen. Det gör att systemet blir helt decentraliserat och att överföringar kan ske blixtsnabbt. För många kryptovalutor gäller tyvärr raka motsatsen.

MIOTA, som handlas under ”tickern” IOTA, är för närvarande nummer 12 på listan över de kryptovalutor som har störst marknadsvärde. Det finns all anledning att tro att valutan bara kommer att öka i popularitet eftersom den faktiskt kan få en betydande roll i utvecklingen av Internet of Things.

Aeternity

Aeternity, som lanserades så sent som i maj 2018, bygger på nästan samma idéer som Ethereum. Skillnaden ligger i att Aeternity kan skalas på ett mer effektivt sätt än den mer kända valutan. I korthet fungerar alltså Aeternity som en förbättrad version av Ethereum och det är en faktor som har gett upphov till större rubriker.

Aeternity har, i likhet med de flesta andra kryptovalutor, inga egentliga användningsområden för tillfället. Det Liechtenstein-baserade bolaget bakom valutan använder idag de medel man fick in via sin publika ICO i maj för att utveckla nätverket med syftet att göra valutan globalt erkänd. Idag är Aeternity i princip bara ett investeringsverktyg.

Idag finns Aeternity-mynt utställda till ett värde av ungefär 275 miljoner amerikanska dollar. Det ger valutan en plats strax utanför topp 30 vad gäller de största kryptovalutorna i världen.

Topp 10 – de största kryptovalutorna

I den här korta genomgången av nya kryptovalutor med innovativa tekniska lösningar har vi tittat lite närmare på en trio av aktörer som experter menar har framtiden för sig. Det är dock mycket långt upp till de största kryptovalutorna sett till marknadsvärde. Nedan är topp 10-listan just nu (korrekt per den 2 november 2018). Intressant att känna till är kanske att marknadsvärdet för Bitcoin är mer än fem gånger så stort som marknadsvärdet för Ethereum. Det är också ett stort gap mellan XRP på tredje plats och Bitcoin Cash på fjärde.

1. Bitcoin
2. Ethereum
3. XRP
4. Bitcoin Cash
5. EOS
6. Stellar
7. Litecoin
8. Cardano
9. Tether
10. Monero

Risker med kryptovalutor

Kryptovalutor styrs inte av någon central instans, såsom en centralbank kontrollerar och styr tillgången och förtroendet för ”riktiga” valutor. Det är själva grundidén med kryptovalutor, men den gör samtidigt att värdet på ett visst mynt eller token kan fluktuera väldigt. Utan en central funktion för att upprätthålla prisstabilitet kan värdet av en kryptovaluta växla tiotals procent åt båda håll över en enda dag. Det är något som alla Bitcoin-ägare har fått uppleva otaliga gånger de senaste åren. Det är många som har fått stora problem med sin privatekonomi till följd av de stora och hastiga förändringarna i Bitcoins värde.

Kryptovalutor är alltså riskfyllda investeringar. Det kan aldrig rekommenderas att låna till en investering vare sig det gäller privatlån eller kreditkortslån.

Källor: Respektive aktörs webbplats, Cryptorunner samt Coinmarketmap.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden