Volvo introducerar nytt sätt att köpa och äga bil

28 november, 2017

Knappar i bil

Fram till för ett par år sedan fanns egentligen bara ett sätt att köpa och köra en ny bil. Om man var spekulant på en ny bil fick man gå till bilhallen och med kontantinsats och billån kvittera ut nycklarna till en ny bil. Idag finns flera möjligheter. Det har till exempel blivit mycket vanligt med privatleasing. Det finns också lösningar som kombinerar idén med bilpooler och köp av nya bilar samt olika hyrlösningar.

Volvo har nu, i samband med att märket har introducerat den nya bilmodellen XC40, lanserat ett nytt sätt att köpa och köra en ny bil. Det handlar om leasingkonceptet Care by Volvo med ett tillägg till tjänsten Volvo On Call som gör att du kan dela din bil med andra. Sedda var för sig är leasingkonceptet och tjänsten Volvo On Call inga nyheter, men kombinationen är en nyhet. Affärsidén från Volvos sida är att erbjuda fullservice för den som gärna kör ny bil, men inte vill bry sig om något annat än att tanka bilen då och då. Är det en bra lösning? Se våra kommentarer längst ned.

Leasing med fullservice

Grunden i Volvos erbjudande ”Care” är en leasinglösning med ett kontrakt på 24 eller 36 månader. Den som tecknar sig för ett avtal får, mot en månadsavgift, disponera över en ny bil under avtalstiden. På så sätt skiljer sig Volvos erbjudande inte från majoriteten av andra leasingavtal.

Det finns emellertid en rad extra förmåner som inte alltid ingår i andra leasingavtal. Det handlar bland annat om komplett service vad gäller vinterhjul, reparationsavtal och service. Idén är att man med ett abonnemang på Care By Volvo egentligen inte ska behöva betala något extra förutom kostnader direkt hänförliga till framdriften (drivmedel med mera).

Bygg din egen bil

För majoriteten av leasinglösningar presenterar biltillverkarna eller bilhandlarna ett urval av modeller som leasingtagarna får välja mellan. Med Care By Volvo kan du i stället skräddarsy din leasingbil nästan in i minsta detalj med både färg, extra utrustning och extra funktioner. Volvo erbjuder också personlig rådgivning både kring val av bilmodell med individuella anpassningar och leasingavtalet i sig.

Volvo On Call

Volvo On Call är ett tekniskt system med en smartphone-app som central. Alla nya Volvo-bilar med tillverkningsår 2012 eller senare har stöd för denna funktion. Med Volvo On Call kan du från en app exempelvis se uppgifter från instrumentpanelen, logga körtider, låsa och öppna bilen samt starta upp bilen innan du ska iväg. Via kundtjänst kan du också begära assistans om du skulle stå strandsatt vid vägkanten.

Med ett leasingpaket med Care by Volvo får du en extra fördel med Volvo On Call eftersom du kan dela din bil med någon annan. Det är en funktion som kan vara utmärkt till exempel om du ska resa bort en tid. Den som lånar bilen behöver inte ens nyckel. Allt kring överlämnandet kan i stället enkelt styras via appen.

Servicen och kvaliteten kommer med en hög prislapp

Volvo vill med sin finansieringslösning göra bilägandet mer flexibelt och enklare. Idén med ett allt i ett-paket kan vara mycket attraktivt för dem som vill köra en ny bil, men inte är lika intresserad av allt annat som är kopplat till bilägande. Flexibiliteten och enkelheten kommer dock med en för de flesta ganska stor prislapp. För vissa av modellerna i utbudet överstiger priset per månad hela 9000 kr.

Om vi leker lite med siffrorna innebär en leasingavgift på 9000 kr hela 108 000 kr per år. Den som i stället lägger dessa 108 000 kr som kontantinsats på en bil (normalt 20%) kan köpa en ny bil med en prislapp på mer än 500 000 kr, vilket ungefär är nypriset för Volvos dyraste leasingbil i grundutförande. Alternativt kan man köpa en endast blygsamt begagnad bil och betala hälften av priset med de pengar man sparar på att välja bort leasing.

Leasing är en populär form av finansiering idag. Det är många som attraheras av idén att kunna köra en ny bil utan krångel. I längden är privatbilsleasing dock en dyr affär jämfört med att köpa och äga bilen själv.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden