13 tips för att få din budget att fungera den här månaden

26 augusti, 2021
En sedelbunt och ett hänglås.

Har du svårt att få pengarna att räcka till slutet av månaden då det är dags för löning? Läs i så fall vidare, för i denna artikel ska vi ge dig 13 tips på vad du kan göra för att spara pengar och se till att de räcker hela månaden.

1. Ta det lugnt med alkoholen

Alkohol är något som många svenskar spenderar alldeles för mycket pengar på. Detta är framför allt fallet om man har som vana att gå ut på krogen eftersom det är något som kan kosta väldigt mycket pengar i Sverige. Saken blir inte heller bättre av att många har en vana att tappa kontrollen över hur mycket pengar de spenderar när de dricker alkohol. Just därför är ett mycket bra sätt att spara pengar på att undvika alkohol, åtminstone för dig som har en vana att spendera alldeles för mycket pengar när du dricker. Självklart kan man i de flesta fall unna sig ett glas då och då, men försök att se till så att du inte gör det för ofta eftersom det är något det kan gå åt väldigt mycket pengar till.

2. Sluta äta ute

En annan sak som många slösar mycket pengar på är att äta ute. Precis som när det gäller alkohol kan man förstås unna sig att äta ute någon gång då och då, men det är inte något man bör göra alltför ofta. Att äta ute är nämligen något som kostar betydligt mer pengar än vad det gör att laga sin egen mat. Försök därför att i stället laga din egen mat så mycket som möjligt i stället för att gå ut och äta hela tiden. Ta till exempel med dig matlåda till jobbet i stället för att hela tiden gå ut och äta på lunchrasten, det är något du kan spara väldigt mycket pengar på i längden.

3. Ta bara lån då det är nödvändigt

Det är inte gratis att låna pengar, detta eftersom det kan tillkomma ränta och andra avgifter till ett lån. Försök därför att bara låna pengar då det är absolut nödvändigt, och inte till saker som du egentligen hade klarat dig utan.

4. Drick vatten

Läsk, saft, olika juicer och så vidare kan visserligen smaka mycket gott, men det är också något du kan slösa mycket pengar på. Eftersom vi i Sverige har alldeles utmärkt kranvatten som dessutom smakar mycket gott är det bättre att du i stället håller dig till detta. Också det är något som du kan spara mycket pengar på i det långa loppet.

5. Skaffa en budgetapp

Numera finns det också ett stort antal appar som man kan använda sig av för att se till att man håller sig till sin budget. Dessa budgetappar kan bland annat göra det lättare för dig att få en bra överblick över din ekonomi samt att ta reda på ifall det är något som du spenderar alldeles för mycket pengar på.

6. Använd kollektivtrafik

Eftersom Sverige är ett land där det är väldigt dyrt med bensin kan det också gå åt väldigt mycket pengar om det är så att du hela tiden åker bil. Bor du på en ort med bra kollektivtrafik kan du därför spara väldigt mycket pengar på att i stället använda dig av denna.

7. Planera dina inköp av mat noga

Ett annat sätt som du kan spara pengar på är att se till att planera dina inköp av mat noga. Se helt enkelt till att inte handla fler saker än vad du behöver och kommer ha tid att äta upp innan de blir dåliga. Det kan också vara en bra idé att frysa ner vissa av de varor du köpt så att de håller längre. Det är nämligen få saker som det är lika onödigt att spendera pengar på som mat du inte använder dig av.

8. Dra nytta av rabatter och reor

Ett annat bra sätt att spara pengar på är att dra nytta av rabatter och reor. Självklart är det inte alltid som du har tillgång till sådana, men har du det är det klokt att dra nytta av de eftersom det kan hjälpa dig att spara pengar.

9. Gör ditt eget kaffe

För många är kaffe något som är nödvändigt för att klara av jobbet och vardagen i stort. Att hela tiden köpa kaffe ute är dock något som man kan slösa väldigt mycket pengar på. Se därför till att i stället göra ditt eget kaffe och ha med dig till jobbet eller skolan. Det blir betydligt billigare än vad det blir att hela tiden köpa kaffe ute, alltså precis som när det handlar om att laga sin egen mat jämfört med att hela tiden äta ute.

10. Dra ner på dina energikostnader

Ett annat bra tips för att spara pengar är att försöka dra ner på dina energikostnader så mycket som möjligt. Se helt enkelt till att alltid släcka lampor efter dig och lämna inte din tv och annan elektronik på när du inte använder de. Att betala energikostnader för saker du ändå inte använder eller behöver är nämligen mycket onödigt. Se därför till att undvika detta genom att alltid släcka och stänga av saker efter dig.

11. Sluta röka och snusa

Är du rökare eller snusare? Då är också detta något som det kan gå åt väldigt mycket pengar till. Att sluta röka eller snusa är dock inte något man främst bör göra på grund av sin ekonomi, utan på grund av sin hälsa. Det är framför allt fallet när det gäller rökning. Försök därför att sluta med att röka eller snusa, det är något som du utan tvekan kommer att kunna spara väldigt mycket pengar på.

12. Duscha inte för länge

Även vattenkostnader är något som det kan gå åt väldigt mycket pengar till. Undvik därför att dina vattenkostnader sticker i väg alltför mycket genom att bland annat undvika alltför långa duschar eller genom att se till att inte ta dig ett varmt bad alltför ofta om det är så att du har ett badkar där hemma.

13. Bjud hem dina vänner i stället för att gå ut på krogen

Bara för att man dricker alkohol behöver det inte nödvändigtvis betyda att man hela tiden går ut på krogen. Genom att handla din alkohol från Systembolaget och i stället anordna hemmafester kan du och dina vänner nämligen spara pengar och ha det trevligt på en och samma gång. Hemmafester kan dessutom ofta vara trevligare och roligare än vad det är att gå ut på krogen och slösa bort sina pengar.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden