Alla sjukskrivningar aktiverar inte låneskydd

27 april, 2016

För ett par veckor sedan gjorde vi här på Privatlån.com en djupdykning vad gäller kostnader för betalskyddsförsäkringar för lån utan säkerhet. I artikeln ger vi exempel på vad denna försäkring vid arbetslöshet och arbetsoförmåga kostar både månadsvis och över lite längre perioder. Här ska vi fortsätta på temat med att beskriva något kring godkända respektive icke godkända ersättningsanspråk när det gäller sjukskrivningar. Med den informationen får du ett bättre beslutsunderlag när du ställs inför ett erbjudande att teckna betalskydd/låneskydd.

Arbetsoförmåga genom sjukdom eller olycksfall

låneskydd vid sjukskrivningGrundregeln är att betalskydd träder ikraft efter en månad (kvalificeringstid) om du drabbas av sjukdom eller en olycksfallsskada som gör dig helt eller delvis oförmögen att arbeta. När det gäller olycksfallsskada finns inte direkt några snåriga regler att hålla reda på, men begreppet sjukdom är lite mer komplicerat. För det första finns sjukdomar och sjukdomstillstånd som helt enkelt inte räknas som ersättningsgrundande och för det andra finns ett par tidsfrister som kan göra det omöjligt att få ersättning.

Bland undantagen är det en rad ganska vanliga sjukdomar och sjukdomstillstånd som listas. Smärtor i nacke och rygg, till exempel på grund av förslitning och överbelastning, samt utbrändhet och stressrelaterade symptom är typiska exempel på tillstånd som inte kvalificerar för att låneskyddet ska aktiveras.

När det gäller tidsgränserna är det två stycken du ska hålla i minnet, nämligen 12 månader respektive 24 månader. Tolvmånadersgränsen handlar om att du inte får ersättning genom låneskyddet om du någon gång under de 12 månader före anslutningen till försäkringen fått behandling för ersättningsberättigande sjukdom. Tvåårsgränsen handlar om att du måste ha varit fri från symptom och inte ha behövt behandling för icke-kvalificerade sjukdomar och sjukdomstillstånd (till exempel utbrändhet eller ryggbesvär) i 24 månader innan du kan teckna låneskydd och få ersättning för månadskostnader.

Om du vill ha extra trygghet när du tar ett lån utan säkerhet är produkten betalskyddsförsäkring i sig ett inte helt dåligt val. Förutsättningen att du ska göra ett bra val när du tecknar till försäkringen är emellertid att du först har räknat på saken och att du förstår exakt vad som gäller i olika situationer. Tecknar du till betalskydd till ditt privatlån när du egentligen inte har några större möjligheter att få ersättning ur försäkringen om oturen eller olyckan är framme är det nämligen som att kasta bort pengarna.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden