Enkla knepen – Lyckas med sparandet 2020

25 december, 2019

Nytt år, nya möjligheter. Det är nu vi får chansen att börja om på nytt och göra sådant vi önskar att vi gjorde förra året. Populära nyårslöften är att äta nyttigare, röra på sig mer eller sluta röka. Ett annat vanligt löfte är att spara mer, men som för de flesta nyårslöften brukar det hela rinna ut i sanden och bli ett minne blott ett par månader in på året.

Så vad kan du göra för att faktiskt lyckas och maximera ditt sparande under 2020? Vi på Privatlån.com tycker inte att det ska vara för svårt att spara. Det ska inte kännas som en tung syssla som måste göras, utan något enkelt som görs för att du vill och känner dig motiverad. Hur du lyckas med detta ska vi gå igenom nu, med ett par enkla knep!

lyckas spara 2020

Ha ett mål för sparandet

För att sparandet ska bli av räcker det oftast inte med att bara bestämma sig för att spara ”så mycket du kan” varje månad. Sätt upp ett genomförbart mål som fungerar i relation till din ekonomiska situation. Det kan bara handla om några hundralappar – det viktiga är att du lyckas spara det du bestämt dig för varje månad.

Genom att ha en realistisk målsättning minskar du risken för att du ska känna att du misslyckats och då ge upp. Sätt ribban på en bra nivå så att du alltid bör lyckas och då kan ge dig själv en klapp på axeln och känna dig stolt istället. Det gör sparandet betydligt mer lustfyllt och risken för att du ska lägga av ett par månader in på året minskar.

Det är bra om du dels kan spara till en buffert, men också kan sätta av pengar till ett mer långsiktigt spar. Det senare kanske ska gå till kontantinsatsen för en bostad eller varför inte till drömresan? Påminn dig själv om varför du sparar!

Placera smart!

Vad är egentligen bäst – sparkonto, fonder eller aktier? På sparkontot bör du ha sådana pengar som du snabbt vill komma åt, som ditt buffertsparande. Du får ingen avkastning på dessa pengar men du riskerar i heller inget och har alltid tillgång till dem om behovet skulle uppstå. Fonder och aktier innebär en större risk, men också mer vinst.

Du bör inte ha hög risk i allt ditt sparande, men det kan vara fördelaktigt att placera det långsiktiga sparandet i fonder eller aktier som ger avkastning. Att investera i aktier kräver mer tid och intresse eftersom du då måste vara insatt i vad som händer i världsekonomin och de marknader som berör dina aktier, men det kan också vara roligt!

Tänk dock på att det inte finns någon garanti för avkastning om du väljer att placera pengarna i aktier eller fonder.

Autogiro är din vän

Ett bra knep när det kommer till sparande är att automatisera det. Skapa en stående överföring till sparkontot för det belopp du vill spara varje månad och låt pengarna dras i samband med att lönen kommer in på kontot. På så sätt hinner du inte ens reagera på att pengarna ”försvinner” och pengar som aldrig ens har existerat är svåra att sakna.

Appar som hjälper dig spara

För att ta reda på vad som är en realistisk målsättning när det kommer till sparande kan det vara bra att göra en budget. Vi vet att ordet ”budget” för många är lika med något svårt och tidskrävande. Det finns dock appar där du enkelt kan identifiera alla utgifter och där du kan skapa en budget direkt i appen. Ett exempel på det är Tink-appen.

En annan hjälpsam app är Dreams som gör sparandet lite roligare och enklare. Du sätter upp hur mycket du vill spara, hur lång tid du behöver och sedan sköter appen resten. Det kan vara bra om du exempelvis sparar till en resa eller bröllopet. Det smarta med Dreams är att du även kan sätta upp gemensamma mål med vänner eller en partner.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden