Låna från föräldrarna

12 september, 2017

Låna pengar från föräldrarna

Under det amerikanska presidentvalen skröt Donald Trump med att han hade byggt upp sitt imperium med värde av 10 miljarder dollar med endast ett lån av en miljon dollar från sin far. Sanningen är dock en aning annorlunda. Trump fick i verkligheten över 7 miljoner dollar i lån från sin pappa. Utöver detta fick han även en lön på 100 000 dollar från sin pappas företag. Men vem kan klandra honom? Många föräldrar skämmer bort sina barn med allt från bilar till pengar. Men vad innebär det att låna ut pengar till sina barn?

Bostadspriser leder till lån

Bostadspriserna fortsätter att stiga år efter år. En etta i centrala Stockholm ligger nu på över 90 000 per kvadratmeter. Detta har lett till att unga idag har det oerhört svårt att få tag i en bostad. Från en undersökning från TNS Sifo lär man sig att 8 av 10 ungdomar önskar att de hade ett eget boende, men hela 55% anger att boendekostnaden måste bli lägre för att de ska kunna ha råd med ett eget boende. Under 2016 saknade var tredje svensk mellan 18-30 en egen bostad.

Föräldrarna blir långivare

Utav de som lyckats få tag i en bostad så har var femte ung storstadsbo behövt låna pengar från sina föräldrar. Anledningen är den stora minsta kontantinsatsen kombinerat med de skyhöga priserna. Bankerna beviljar bara lån till en viss gräns så ungdomar blir tvungna att hitta andra medel att få tag i de pengar som behövs.

Ibland när föräldrarna inte har tillräckligt med pengar sparade för sina barn blir de tvungna att själva ta lån på sina bostäder. Något som experter varnar kan dra ner både föräldrarna och barnen ner i skuldträsket.  Alexander Widegren, vd på Lånbyte beskriver det hela:

”Bolånemaskineriet är inte designat för att föräldrar ska låna pengar för att ge till barnen. Och tyvärr kan inte bankerna se någon skillnad, för dem ser det ut som eget kapital. Det kan röra sig om flera barn som har fått sina bostadsköp på det här sättet. Det finnas alltså en stor risk för att hela familjen dras ner i låneschaktet”

Tusentals nya bostäder ska dra ner priset

Även om det ser blekt ut för ungdomar landet över finns det fortfarande hopp för bostadsmarknaden. 72 000 nya bostäder planeras att komma ut på marknaden i år och 74 000 väntar nästa år. Mäklarhösten i år drog iväg med en rivstart. Hela 44% fler bostäder på marknaden än under samma period i fjol. Det innebär 11 000 nya bostadsrätter och över 5000 nya villor enligt Hemnets statistik. Det stora inflödet av bostäder har lett till det allt makten inom bostadsmarknaden har börjat flyttas från säljaren och till köparen. Köpare har nu råd att vänta med sitt köp då de vet att det kommer fler valmöjligheter längre fram. Så som det ser ut nu har marknaden börjat sakta ner, särskilt i Stockholm , där priserna så gott som stått stilla den senaste tiden. Vilket är goda nyheter för potentiella bostadsköpare.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden