Låna pengar trots skuld hos Kronofogden

20 augusti, 2019

Att få en skuld hos Kronofogden är något som kan tynga ned de flesta. Det betyder att du kommer att få svårt att hyra lägenhet, skaffa telefonabonnemang eller låna pengar exempelvis. Du blir mycket mer begränsad i ditt liv när det gäller ekonomi och dina möjligheter att göra det du vill.

Men det är inte alla som har dragit på sig sina skulder på grund av slarv eller obetänksamhet. Det finns människor som helt enkelt får svårigheter att betala sina räkningar på grund av arbetslöshet, sjukskrivning eller annat, och som inte kan göra något åt sin situation.

Även skuldsatta personer kan vara i behov av ett lån då och då för att rädda en svår situation eller betala dyra mediciner till exempel. Kanske behöver hemmet eller bilen akut reparation? Det finns alla möjliga olika scenarion där även en person med skuld hos Kronofogden kan behöva ett lån. Men är det ens möjligt?

Kvinna hos Kronofogden

Låna pengar med aktiv skuld hos Kronofogden

I 9 fall av 10 går det inte att låna pengar med ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogoden. Men det finns vissa typer av långivare som erbjuder ett så kallat omstartslån. Det innebär att du samlar alla dina lån och skulder hos dem och får istället en lägre månadskostnad. På så sätt kan du starta om och försöka vända den negativa spiralen. Men du bör känna till att kraven för att få ett omstartslån brukar vara mycket höga och du måste bevisa en hel del saker innan du kan bli godkänd eller ens aktuell för en ansökan.

Borgensman kan vara en lösning

Ett alternativ för en skuldsatt person att få ett lån är att blanda in en borgensman. Hen blir då den person som är ansvarig för lånet om du själv inte skulle betala banken. Det är ganska sällsynt att någon går in som borgensman för någon annan då det i praktiken innebär att den personen kan komma att stå där ensam med betalningen av lånet om något händer. Men det finns de som går med på att hjälpa till om det inte rör sig om väldigt stora belopp. En borgensman kan i stort sätt vara vem som helst, men den personen måste också vara godkänd för lånet och inte själv ha ekonomiska problem.

Betalningsanmärkning från Kronofogden

En betalningsanmärkning och ett skuldsaldo hos Kronofogden är inte samma sak. En betalningsanmärkning är inte lika allvarlig som om du fortfarande har skulden kvar hos KFN. Därför finns det vissa långivare som kan godkänna ett mindre lån till en sådan individ. Men om du har ett skuldsaldo kan det bli betydligt svårare och du blir i stort sätt bortsållad direkt från listan.

För dig som har ett skuldsaldo är det alltså en borgensman eller ett omstartslån som gäller främst  om du vill låna pengar. Självklart kan du också låna privat av vänner och familj utan ränta eller kreditupplysningar. Men tänk på att relationer kan ta skada av att blanda in pengar i det hela om det skulle bli så att du inte kan betala tillbaka av någon anledning. Var noga med att gå igenom alla scenarion med den person som lånar dig pengarna.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden