Låna till pool med ett privatlån

29 april, 2022

Valborg är i annalkande och krokusar klättrar upp i vägrenarna – längtan efter värme, sol och sommar börjar byggas upp i vårt avlånga land. Kanske har du redan börjat planera in sommarledigheten. Kanske ska du åka utomlands – kanske ska du fortsätta med pandemitrenden att ”hemestra” och har istället börjat lockas av tanken på att bygga en pool hemma i trädgården. Faktum är att pandemin medförde en form av ”pool-boom” i Sverige.

Att bygga en pool är såklart ett stort projekt som kräver mycket planering. Förutom att välja vilken firma som ska hjälpa dig med själva poolbygget måste du också ha en lösning för hur poolen ska finansieras – och det finns flera vägar att ta.

låna till pool

Olika sätt att finansiera ett poolbygge

Det enklaste och billigaste (men också kanske svåraste) är att spara ihop till den själv. Det kan dock vara svårt att spara ihop till en sådan summa vid sidan av alla andra utgifter i vardagen. Om du har ett bolån på din bostad är ett annat sätt att finansiera poolen att utöka det bolån som du har. På det sättet kan man säga att poolen blir till en säkerhet också, ihop med själva fastigheten, och ökar värdet på den. Ett tredje tillvägagångssätt är genom att ta ett privatlån.

Om du kan utöka ditt befintliga bolån är det billigare än att ta ett privatlån, eftersom säkerheten som är knuten till bolånet ger dig de bästa möjliga villkoren, det vill säga den lägsta räntan. Om du däremot inte har tillräckligt med pengar på sparkontot och inte kan utöka ditt bolån (om du har ett) finns det dock ändå en möjlighet för dig att bygga pool i trädgården – genom att ansöka om lån utan säkerhet.

Låna till pool utan säkerhet

Det finns flera typer av lån utan säkerhet, men det mest lämpliga när du vill låna till pool är att använda sig av ett privatlån. Ett privatlån brukar nämligen kunna uppgå till ganska höga lånebelopp så att det mer än väl kan täcka kostnaden av en pool. Dock är det såklart även avhängigt av vilken typ av pool det handlar om, men privatlån som utges av svenska långivare tenderar att ha 600 000 kr som högsta lånebelopp.

Eftersom det idag finns pooler i alla prisklasser kan man även komma undan med att ansöka om mycket lägre belopp än så när man vill låna till pool. Vissa typer av företag erbjuder färdiga pooler som bara ligger på några tiotusentals kronor. Om du däremot vill ha lite mer personliga tillval eller anpassningar till din trädgård kan du behöva tillgång till en större summa.

låna till pool

Kreditvärdighet – att tänka på när du vill låna till pool

För att ta ett lån utan säkerhet på hundra – eller flera hundra – tusen kronor kräver långivarna ofta att man har en fast inkomst. De bedömer också ens kreditvärdighet genom att ta en kreditupplysning. Kreditupplysningar som tas för att kunna ge privatlån brukar göra av Upplysningscentralen. Deras kreditupplysningar kan påverka din kreditvärdighet negativt och därför kan ett bra sätt att jämföra olika låneerbjudanden vara att vända sig till en låneförmedlare.

En låneförmedlare skickar din ansökan till flera långivare och banker som därefter återkommer med sina låneerbjudanden via låneföremedlaren. De baserar då sina låneerbjudanden på låneförmedlarens information och det är enbart låneförmedlaren som gör själva kreditupplysningen i de här fallen.

Det här innebär dock inte att en låneansökan inte blir godkänd bara för att din kreditvärdighet inte är den bästa. Alla långivare har trots allt inte lika höga krav och vissa väljer att basera sitt beslut på annan information om din ekonomiska situation än just själva kreditprövningen. En del av dem kan också ha överseende med om du har varit i ekonomisk knipa tidigare.

Om du fortfarande är i ekonomisk knipa kan det bli lite knepigare, men det är heller inte omöjligt. Konsekvensen kan däremot bli att själva lånekostnaderna blir högre, eftersom en lägre kreditvärdighet innebär att långivaren tar en större risk. Du kan låna till pool även om du har betalningsanmärkningar, men det kan eventuellt krävas att du har en medlåntagare som ställer upp och går med på själva ansökan. Kanske har du en partner som också är lockad av livet med pool? Det är i så fall en bra idé att ha med en medlåntagare – det brukar också kunna leda till bättre lånevillkor, som till exempel en lägre ränta och en mer flexibel löptid.

låna till pool

Ett privatlån till din privata pool

Ett privatlån är förstås bara en av vägarna som finns att vandra tills poolen är en del av din vardag, men om det inte är på kartan att spara ihop till den eller att utöka bolånet kan det vara ett alternativ som är värt att överväga. Det krävs förstås att du undersöker olika låneerbjudanden väldigt noggrant, räknar på vad du har råd att betala (såväl för poolen som för själva lånet – ett lån kostar alltid pengar). I så fall kanske att låna till pool med ett privatlån kan göra verklighet av din pooldröm – redan i sommar!

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden