Låna till resa – tips och fallgropar

15 december, 2018

tips och fallgropar när du lånar till en resaMöjligheterna att resa utomlands för att få sol och ta del av nya upplevelser är större nu än någonsin. Flygbolagen tävlar praktiskt taget om att både rita upp så många rutter som möjligt och pressa priserna på sina flygstolar. Den ökade tillgängligheten gör emellertid också att det finns en risk att man reser för mycket, och det till sammanlagt höga kostnader.

Att låna till resa är något som alltid har varit vanligt. Så länge det har funnits rena konsumtionslån har många använt dem för att bekosta både charterresor och weekendresor. Att ta ett reselån bör kanske inte vara det första valet, men detta alternativ behöver heller inte avfärdas helt.

Känner du att reslusten är stor? Behöver du komma bort från vardagen för att ladda batterierna och få andrum? Vill du få nya erfarenheter och upplevelser? Läs mer här om tips och fallgropar för lån till resor.

Att tänka på innan du lånar

Lån är intimt förknippat med räntor och risk för ekonomiska problem. Så behöver dock inte vara fallet. Det finns alla möjligheter att låna både smart och ansvarsfullt, även om grundprincipen alltid är att lån inte bör användas för mer flyktig konsumtion.

Så här lånar du ansvarsfullt:

  • Se till att du kan betala tillbaka
  • Jämför lån med avseende på priser (ränta)
  • Välj rätt typ av lån

Möjlighet att betala tillbaka

Att säkra att du har möjlighet att återbetala både lånet och räntor i rätt tid är a och o. Att låna utan att ha detta säkrat är verkligen ingen bra idé. Innan du tittar på olika alternativ för din resa och finansiering bör du göra en budget där alla lånekostnader räknas med. Kan din ekonomi inte klara kostnaderna ska du inte ta ett lån.

Jämför lån

Alla lån kostar. Vissa kostar mer än andra och du kan få helt olika räntor för ditt reselån hos olika aktörer. Att priset kan skilja sig beror mycket på att olika långivare har fokus på olika typer av lån.

Du kan spara många procentenheter i ränta på att jämföra lån och välja den billigaste långivaren. Jämförelser för privatlån kan du enkelt göra direkt här på webbplatsen. Ett annat alternativ är att gå via en låneförmedlare.

När du jämför privatlån är det centralt att jämföra den effektiva räntan, det vill säga kostnaden inklusive avgifter. Alla långivare är skyldiga att ge en korrekt bild av vad ett representativt lån egentligen kostar.

Rätt typ av lån

Ett smslån bör inte användas för en resa som kostar 20 000 kr. En anledning är att räntan blir alldeles för hög. En annan anledning är att du måste betala tillbaka lånet på kort tid. Rätt typ av lån för resan är ett privatlån. För denna typ av kredit kan du normalt lägga upp återbetalningen på valfri tid och du har större chanser att få en bättre ränta. Notera bara att räntan sätts individuellt. Styrkan i din ekonomi är det som avgör vilken ränta du får.

Så mycket kostar din resa egentligen

En sak som är lätt att glömma bort när man talar om lån och resor är vad den faktiska prislappen blir. När du tar lån för att finansiera din drömresa blir resan automatiskt dyrare, men hur mycket dyrare?

Vi kan ta ett exempel för att visa på merkostnaden. Du behöver låna 20 000 kr för att finansiera resan. Du lägger upp lånet på tre år (36 månader) och får en ränta på 12%. Utifrån dessa förutsättningar blir totalkostnaden för lånet 23 704 kr, det vill säga närmare 4000 kr mer än grundpriset. Månadskostnaden blir 658 kr per månad.

Förutom den dyrare prislappen finns också andra nackdelar. En är att faktiskt betalar av på din resa i tre år efter att du har kommit hem! En annan är att du under tre år helt enkelt har mindre att röra dig med. Sistnämnda kan göra att dina chanser att få ett nytt reselån minskar. Emellertid kan du självklart alltid amortera extra på ditt lån. På så sätt minskar kostnaderna totalt sett.

Spara för att göra resan billigare

Varje krona som du kan betala med sparade pengar gör din drömresa billigare. Vi kan fortsätta på ovan exempel. Om du har sparat 5000 kr behöver du bara låna 15 000 kr. Det gör att din månadskostnad blir 494 kr och att du betalar totalt 2778 kr i ränta. Med detta lägre lånebelopp kan du också givetvis korta återbetalningstiden exempelvis till två år (1844 kr i total räntekostnad och 702 kr att betala per månad).

Spara och låna

Absolut billigast är att betala hela resan med sparade pengar. Det är också ett helt riskfritt sätt att finansiera, förutsatt att du inte använder hushållets buffert. Näst bäst är att låna till en del av finansieringen.

För att sparandet ska gå enkelt kan du med fördel använda dig av automatiskt sparande via autogiro eller stående överföringar. Sätt av en viss summa pengar varje månad till ett speciellt resekonto och se till att pengarna dras så fort lönen kommer in.

Exempel: Sparar du 700 kr per månad (jämför med ovan exempel), har du efter ett år 8400 kr på kontot. Att kunna lägga in ett belopp i den storleken vid betalningen gör att du kommer betydligt billigare undan. Du kan prova att laborera med olika belopp hos olika långivare för att se vilken skillnad ett lägre belopp gör.

Risker med reselån

Vi har berört några av riskerna med lån ovan, till exempel att du får mindre att röra dig med (vilket gör din ekonomi mer sårbar). Det finns emellertid betydligt fler risker.

Den stora risken är att det alltid finns en fara för att du inte kan betala. Mycket kan hända under återbetalningsperioden och skulle du få betalningsproblem kan följderna bli mindre angenäma. Kan du inte betala efter påminnelser dröjer det inte länge innan inkassobrevet kommer. Därefter är steget tyvärr inte särskilt långt till Kronofogden. Att drabbas av en betalningsanmärkning på grund av ett reselån är inget du önskar dig. Se därför till att du vet precis vad du ger dig in på.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden