Få ett lånelöfte SEB

När det är dags att köpa ny bostad är det viktigt att ha koll på allt det praktiska. Ofta handlar en bostadsaffär om flera miljoner kronor, och i stort sett alla behöver ett bolån för att ha råd. Med ett lånelöfte SEB vet du vad du har att röra dig med när det är dags att börja gå på bostadsvisningar.

Lån anpassade för dig

Ordna lånelöfte SEB och kontantinsats

Med ett lånelöfte SEB är du redo för visningar och budgivning. Ett lånelöfte innebär att du har ett löfte från banken att de kommer att låna ut en viss summa pengar till dig. Det brukar vara giltigt i maximalt sex månader, så det gäller att inte vänta med bostadsletandet allt för länge. Hur stor summa du har möjlighet att låna beror på hur hög lön du har. Det beror också på hur stor kontantinsats du har sparat ihop till. Idag går det att få ett lånelöfte genom att ansöka om det online. Tänk på att villkoren är olika beroende på vilken bank du kontaktar.

Du behöver inte bara ett lånelöfte SEB eller från en annan bank för att kunna köpa en bostad. Det krävs, som tidigare nämnt, också att du har sparat eller lånat till en kontantinsats. Kontantinsatsen motsvarar 15 procent av bostadens pris, och det är inte tillåtet att ta ett bolån för att täcka denna del. Det bästa är förstås att spara ihop till en kontantinsats, men det är också möjligt att ta ett lån utan säkerhet. Tänk på att ett lån till kontantinsats är dyrare än ett bolån. Fokusera alltid på att betala av denna typ av dyrare lån så fort som möjligt.

Lånelöfte SEB

Undersök bostaden innan du lägger bud

Det är många saker att tänka på vid bostadsköpet. Ju bättre förberedd du är desto smidigare kommer köpet att gå. Ett viktigt tips vid bostadsköp är att kolla upp saker själv och inte bara lita på allt som mäklaren säger. Bland annat bör du undersöka badrum och kök extra noggrant eftersom dessa rum är dyra att renovera. Om du ska köpa en bostadsrätt är det också viktigt att läsa årsredovisningen för att se hur föreningens ekonomi ser ut.

Ibland kan det löna sig att köpa ett så kallat renoveringsobjekt eftersom dessa bostäder brukar vara billigare vid inköp. Tänk på att göra en budget för renoveringen för att få en tydlig uppfattning om kostnaden och se om det verkligen blir billigare att köpa ett renoveringsobjekt än vad det hade blivit att köpa en bostad i bättre skick. Lägg gärna tid på att jämföra renoveringslån för att hitta ett så billigt lån som möjligt.

Lånelöfte SEB

Skillnad om du köper hus eller bostadsrätt

Även om prislappen kan bli lika hög för en bostadsrätt som för ett hus är det en hel del som skiljer sig åt vid köpet. När du ska köpa en bostadsrätt behöver du gå igenom bostadsrättsföreningens ekonomi ordentligt. Gå igenom årsredovisningen och titta extra på hur stora skulder föreningen har. Verkar byggnaden behöva renoveras? I sådant fall finns en risk för att månadsavgiften till föreningen kommer att höjas i framtiden.

När du köper ett hus är det istället andra saker som är viktiga att fokusera på. Hur mår till exempel grunden och taket? Anlita gärna en egen besiktningsman för att undersöka om det finns fel som du själv inte har upptäckt. Mögel och vissa andra problem går inte alltid att se med blotta ögat utan kräver en mer noggrann undersökning.

Funderar du på att köpa ett fritidshus? Om du också planerar att låna till fritidshus bör du vara medveten om att banken ställer högre krav på den som ska låna än när det gäller ett vanligt bolån. Det beror på att personen som lånar redan har utgifter för boende. Med andra ord krävs det extra bra ekonomi för den som både vill ha ett permanent boende och ett fritidsboende.

Lånelöfte SEB

Förbättra din ekonomi för att få råd

Kanske har du inte möjlighet att köpa din drömbostad just nu? Då finns det mycket du kan göra för att få råd inom något eller några år. Först och främst handlar det om att förbättra din privatekonomi på flera områden. Börja med att se över dagens situation. Gå igenom kontoutdragen från de senaste månaderna för att se vart pengarna tar vägen. Kanske hittar du en hel del saker som det är enkelt att spara in på? Det kan till exempel röra sig om att äta ute eller onödiga småköp.

Gör också en lista över eventuella lån och skulder för att se hur mycket du är skyldig. Om du har flera olika skulder är en bra idé att samla dina lån hos en och samma långivare. Se till att få ner räntan ordentligt så att du sänker den totala lånekostnaden varje månad. Varför till exempel inte föra över pengarna du tjänar till ett särskilt bostadskonto? Förhoppningsvis får du på detta sätt ihop tillräckligt med pengar till en ordentlig kontantinsats!

Lånelöfte SEB

Fördelar & nackdelar med ett lånelöfte

Det finns flera fördelar med att ha ett lånelöfte. Först och främst innebär ett lånelöfte SEB att du vet vilken typ av bostad du har råd med. På så sätt behöver du inte slösa tid med att gå på visningar av bostäder som är för dyra. Löftet innebär också en trygghet eftersom en oberoende person har gått igenom din ekonomi och sett att du skulle klara av kostnaden för bostaden. Det är ju annars lätt att bli ivrig och tänka att det nog fungerar med en lite för dyr bostad.

Nackdelen med ett lånelöfte är att maxbeloppet kan bli som ett lägsta belopp mentalt. Det vill säga att du inte alls tittar på billigare bostäder än sådana för det belopp som du har möjlighet att låna. Utan lånelöfte kanske du hade varit försiktigare i budgivningen och därmed nöjt dig med en billigare bostad.

Lånelöfte SEB

FAQ

Varför är det viktigt med lånelöfte?

För att vara säker på att få ett bolån behöver du ett lånelöfte. Då vet du vilka bostäder som du har råd med och därmed kan buda på.

Hur högt lånelöfte kan man få?

Summan beror på flera faktorer, men det viktigaste för banken är att se att du har en fast månadsinkomst. Ju högre inkomst desto högre lånelöfte kan du få.

Kan man få lånelöfte från flera olika banker?

Ja, det är möjligt att få flera lånelöften samtidigt. Det kan vara en bra idé för att jämföra hur högt belopp du får låna och vilka villkor de olika bankerna har.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden