Global temavecka om privatekonomi för unga

26 februari, 2020

En gång om året infaller Global Money Week (GMW), även kallat Money Week i Sverige. Det är en vecka som är avsedd att utbilda barn och unga inom framförallt privatekonomi, men även i ämnen som matematik, cybersäkerhet och samhällskunskap. Under veckan, som i år infaller den 23-29 mars, genomförs olika aktiviteter av organisationer, myndigheter och företag med syftet att sprida kunskap – dels genom ett mästerskap i privatekonomi för ungdomar.

Unga lär sig om privatekonomi globalt

Lära, spara och tjäna

Initiativet med den globala temaveckan startades av Child & Youth Finance International (CYFI) för 8 år sedan, men har sedan dess tagits över av OECD International Network on Financial Education (OECD/INFE) som i år anordnar veckan för nionde gången. Enligt hemsidan har Global Money Week nått ut till över 40 miljoner barn och unga i 175 länder, samt bidragit med 465 000 ämnesrelaterade event och aktiviteter med hjälp av cirka 63 000 organisationer.

Tre ord utgör Global Money Weeks slogan – ”Lära, spara, tjäna” (Learn, save, earn). Enligt anordnarna utgör orden grundstenarna i vad de vill lära ut till unga under veckan, och fungerar som riktlinjer för aktiviteterna som arrangeras:

  • Lära sig att hantera sin ekonomi på ett bra sätt och fatta kloka beslut för sin ekonomiska framtid.
  • Spara för framtiden och få verktygen att skapa smarta besparingsvanor redan från en tidig ålder.
  • Tjäna pengar för att försörja sig själva och sina familjer genom att få jobb eller starta eget företag.

Ju tidigare barn lär sig om pengar, besparingar och investeringar desto bättre rustade är de att hantera sin egen privatekonomi, skriver Global Money Week på sin hemsida. Verktygen de får med sig hjälper dem att förstå skillnaden mellan att tjäna, spara och spendera, och skapar förutsättningar för hälsosammare pengar-vanor. Förhoppningen är att de sedan ska kunna fatta kloka ekonomiska beslut kring sådant som studielån, första bilen och andra utgifter.

Money Week i Sverige

Money Week i Sverige är en sammanslagning av Global Money Week och European Money Week. Förra året ledde insatserna till att över 10 000 unga svenskar nåddes med kunskap kring privatekonomi – genom bland annat föreläsningar, kunskapsspel, tv-progam och filmer. En av de större aktiviteterna var mästerskapet i privatekonomi för högstadieelever. Under veckan hölls först ett Sverige-mästerskap, vilket följdes av ett Europa-mästerskap i Bryssel.

Bland de aktörer som deltog 2019 fanns Finansinspektionen, Gilla Din Ekonomi och Svenska Bankföreningen.

Money Quiz SM och EM 2020

Under Money Week genomförs Money Quiz i hela Europa – ett mästerskap i privatekonomi för elever i årskurs 7-9. Svenska Bankförningen anordnar det svenska mästerskapet, som sedan bekostar resan för två elever från den vinnande klassen och en medföljande vuxen att åka till Bryssel och representera Sverige i Europafinalen. Förra året lockade tävlingen tusentals unga i 25 europeiska länder och över 1 000 elever deltog i det svenska mästerskapet.

Datum för svenska mästerskapet är 2-27 mars och för europeiska mästerskapet 28-29 april.

Relaterad läsning: Barn och ekonomi – Vad är en bra månadspeng?

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden