Privatlån utan fast anställning – är det möjligt?

09 februari, 2020

Under 2019 hade drygt en sjättedel av alla anställda i Sverige en tidsbegränsad anställning vilket motsvarade 747 000 personer, enligt statistik från SCB. Att ha en projektanställning, ett vikariat eller säsongsarbete är idag inget ovanligt men kan ställa till det när det kommer till möjligheterna att ansöka om privatlån. Vi ska inte sticka under stolen med att utbudet för att teckna lån utan säkerhet blir mindre utan fast anställning, men det är inte omöjligt.

Här går vi genom några tips som kan komma väl till pass för dig som vill ta lån utan fast anställning.

Privatlån utan fast anställning

Låna till vad du vill utan fast anställning

Det kan vara svårt att ansöka om privatlån när du inte har fast anställning eftersom många banker och kreditinstitut har det som krav för att få låna. Det finns dock långivare som erbjuder lån utan säkerhet till de med mer ostabil inkomst, så länge betalningsförmåga finns. Det viktiga är att inkomsterna är tillräckliga för att klara lånekostnaderna.

En extra viktig aspekt när du inte har fast anställning är att du har god ekonomi i övrigt – det vill säga, inga tidigare betalningsanmärkningar eller skuld hos Kronofogden. Ofta krävs också att du har en viss summa i månadsinkomst.

LÄS MER: Så mycket får du låna med ett privatlån

Låneförmedlare – låna utan fast jobb

Så hur hittar du en långivare som erbjuder privatlån till dig utan fast anställning? Det bästa sättet är att jämföra långivare, vilket kan göras genom att ansöka via en låneförmedlare. Idag finns det de som samarbetar med upp mot 30 olika kreditinstitut, vilket innebär att din låneansökan behandlas av lika många långivare på en och samma gång.

Att ansöka via en låneförmedlare är både kostnadsfritt och icke-bindande så om du inte får något erbjudande som faller dig i smaken kan du alltid tacka nej till samtliga. Den enda konsekvensen är att din kreditförfrågan registreras hos UC. Många förfrågningar kan sänka ditt kreditbetyg så det är därför inget som bör göras allt för lättvindigt.

När du ansöker om privatlån genom en låneförmedlare är det som att du gör ett stort antal kreditförfrågningar, men det tas endast en kreditupplysning. Det är en fördel för dig som inte har någon fast anställning, eftersom det ökar chanserna att hitta ett lån utan att du tynger ditt kreditbetyg i onödan. Dessutom kan du välja det billigaste lånet.

Privatlån utan fast anställning med medsökande

Om du vill försäkra dig om att få ett privatlån eller öka chanserna när du inte har en fast anställning kan du ansöka tillsammans med en medsökande. Om den du ansöker med har fast anställning är det vanligtvis inga problem att få lån eftersom det försäkrar långivaren om att lånet kan återbetalas. Den medsökande blir då även betalningsskyldig.

Det kan även vara fördelaktigt att ha en medsökande trots att personen i fråga inte heller har en fast anställning. Så länge ni båda har inkomster ses det ändå som en fördel av långivaren eftersom två inkomster är bättre än en. Den som går med på att vara medsökande bör dock vara medveten om vilka skyldigheter den tar på sig genom beslutet.

Jämför låneförmedlare

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden