Samla lån och sänk dina kostnader

Det är idag mycket vanligt att man har flera privatlån, snabblån och krediter utspridda hos en mängd olika aktörer på marknaden. Alltifrån lånet på huset till bilen och mobiltelefonen. Även om man tror sig ha bra villkor för varje enskilt lån och även om man utan större problem klarar av räntor och avgifter varje månad så kan det vara värt att se över om det finns möjligheter att sänka räntekostnaderna i sin helhet. En sådan möjlighet kan vara att samla sina lån genom ett stort privatlån och på så vis få en ränta att hålla reda på istället för många. Det här kallas även för hopbakslån. Den kreditgivare som du gör detta avtal med gör naturligtvis förtjänst på att få ha hand om någons samlade lån och har därför både utrymme och anledning att ge dig bra räntevillkor.

Samla lån

 

Många spridda lån ger höga räntekostnader

Det är lätt hänt att man samlar på sig många lån under sin livstid, oftast är de flesta av dem inte särskilt betungande, i alla fall upplever man dem inte som speciellt betungande ur ett kortare perspektiv. En mobilräkning på några hundra kronor, en amortering på bolånet varje månad och en avbetalning på ett gammalt lån, detta är återkommande betalningar som de flesta känner igen. Även om det aldrig är trevligt att se pengarna försvinna när lönen kommer så är det lätt hänt att man vänjer sig och tänker att det nog ska vara på det viset utan att ens ifrågasätta om man kan förändra situationen på något sätt.

Ingen slipper undan räntekostnader när man tagit lån och det finns ingen snabb lösning när det gäller att åtgärda en kostsam lånesituation, dock kan man vinna mycket på att se över vad man faktiskt kan göra. Många lån kan lätt ge höga räntekostnader, även om de var för sig har varit fördelaktiga.

Att se över möjligheterna att samla sina lån hos en och samma långivare kan i slutändan innebära bättre månadskostnader än man tror.

Samla lån för en lägre månadskostnad

Det finns en mängd anledningar till att de samlade kostnaderna blir lägre när man väljer att samla sina lån. Dels är det alltid bra att göra en översyn av sina utgifter, även små räntor och kostnader blir till större summor över tid och omständigheterna kan ändras. Du behöver inte oroa dig för att inte ha koll på alla olika räntor ifall du samlar de hos en och samma långivare. Genom att göra detta så får du en enda gemensam ränta för alla lån. Kort sagt, en samling av lånen innebär omförhandling av räntekostnaderna och, om räntan sänkts sedan du tecknade lånen, en sänkning av dina totala utgifter.

En annan förklaring till att kostnaderna blir lägre kan bero på att dina egna förutsättningar har ändrats. Hur såg till exempel din ekonomiska situation ut när du tog de gamla lånen? Hade du heltidsjobb? Levde du ensam? Hur såg ditt boende ut? Allt detta spelar in i hur din kreditvärdighet bedöms och således vilka villkor du beviljas. Om du har blivit mer etablerad i arbetslivet och om du delar levnadskostnaderna med någon så är du följaktligen i en bättre ekonomisk sits och har därför bättre förhandlingsläge; du är helt enkelt en mer attraktiv kund på lånemarknaden och det ger resultat när det ska förhandlas om räntor.

Slutligen handlar det om vilken typ av lån du har. Snabblån och smslån har i regel högre ränta än lån som till exempel privatlån och bolån. När du samlar dina lån och krediter och gör om dina många smålån till ett större privatlån får du en lägre ränta tack vare att du ändrar din låneform.

Låt oss säga att du har tio stycken snabblån på 10 000 kr vardera med en snittränta på 10%. Genom att istället ta ett privatlån på 100 000 kr och samla dina lån får du då ett enda stort privatlån istället för många små. Genom att samla dina lån och krediter kan du dra ner din ränta till hela 4% hos vissa långivare. På så sätt sparar du 6% räntekostnad per månad.

Samla lån för färre fakturor

Ett av problemen med att ha många lån från olika långivare är mängden fakturor som skickas till dig. Vare sig de skickas via e-post, autogiro eller med vanlig post kan det vara svårt, och inte minst tidskrävande, att organisera och att hålla uppsikt över alla räkningar. Inte nog med att många fakturor innebär mer arbete och tankekraft för dig, det innebär också att risken för en bortglömd faktura ökar markant. En bortglömd räkning kan innebära otrevligheter som förseningsavgifter och till och med betalningsanmärkningar. Genom att samla dina lån och krediter drar du ner på antalet räkningar till en mycket mer lätthanterlig siffra, vilket inte bara gör jobbet lättare för dig, det minskar även den mentala bördan och risken att bli överväldigad av antalet räkningar.

Hur samlar man sina lån?

Att samla sina lån och krediter är väldigt enkelt i och med att det tekniskt sett är ett privatlån du använder för att samla dina lån oavsett om det är snabb-, sms- eller privatlån. Du använder dig därför alltså av samma metod som när du ansöker om privatlån. Först och främst gäller det att hitta det bästa privatlånet. Detta gör du främst genom att leta och jämföra de olika aktörerna på marknaden. Det finns många åtgärder och förändringar du kan genomföra för att få ett bättre avtal, men detta går vi igenom senare.

För att samla dina lån och krediter går du först in på din valda långivares hemsida. Olika långivare strukturerar sina hemsidor olika, men det borde vara relativt enkelt att hitta sidan där man ansöker om privatlån. Hos vissa banker och långivare finns det en specifik sida för att samla lån och krediter, medan andra aktörer låter dig välja om du vill samla dina krediter i det sista steget av själva låneansökan. När du väl hittat rätt sida får du därefter ange det önskade beloppet samt löptiden på lånet för att sedan skriva ner dina personuppgifter och till slut skicka in ansökan. Din ansökan kommer därefter att beviljas eller nekas baserat på din återbetalningsförmåga och kreditvärdighet. Sedan är det bara att invänta svar, vilket brukar komma inom ett par få arbetsdagar via sms eller e-post. Vid en beviljad ansökan kommer pengarna skickas in på ditt utvalda bankkonto tillsammans med en faktura, precis som vid ett vanligt privatlån. Detta privatlån använder du sedan för att lösa dina övriga lån.

Hur stora skulder kan jag samla?

Storleken på ens skulder och krediter kan variera stort. Men oavsett om du har många skulder eller får, stora eller små, så är det nästan alltid en bra idé att samla dina lån och krediter. En av de största styrkorna med privatlån är dess flexibilitet. De kan vara så små som några tusen kronor och upp till drygt en halv miljon. Du kan därför själv välja hur stort privatlån du vill ta för att samla dina lån.

Samla lån utan UC

UC är en förkortning för Upplysningscentralen, vilket är ett privat kreditupplysningsföretag som de flesta långivare använder sig av för att göra kreditupplysningar på sina kunder. Har du dålig kreditvärdighet, betalningsanmärkningar eller många ansökningar kan det vara svårt att få ett bra lån hos långivare som använder sig av UC. Alternativet som många vänder sig till då är aktörer som ger lån utan UC. Eftersom UC är det största kreditupplysningsföretaget i Sverige är det inte många aktörer som inte använder sig av det. Det är dock fortfarande fullt möjligt att ta lån fast dina tidigare ansökningar har blivit nekade hos långivare som använder sig av UC. Problemet ligger i att de flesta långivare som inte använder sig av UC endast ger ut snabblån. Att samla lån med snabblån är väldigt svårt då de sällan är tillräckligt stora för att samla flera mindre lån och krediter. De finns som tur är vissa långivare som även erbjuder privatlån, men dessa är svårare att hitta.

Så ansöker du om lån utan UC!

Samla lån trots många förfrågningar

Att ansöka om många privatlån hos många långivare ger dig fördelen att lättare kunna jämföra de olika avtalen du får hos de olika långivarna. Problemet är dock att många UC förfrågningar ses som en riskfaktor i långivarnas ögon. Långivarna har inte möjlighet att se huruvida låneansökningen blivit godkänd eller ej utan bara antalet UC förfrågningar. Ett stort antal förfrågningar kan således innebära ett stort antal nekade lån, vilket långivarna ser allvarligt på. Mot bakgrund av detta är långivarna i princip tvungna att anta att anledningen till dina många UC förfrågningar är på grund av att dina ansökningar har blivit nekade. Vare sig detta är sant eller inte försämrar det dina chanser för ett bra privatlån med låg ränta när du ska samla dina gamla lån och krediter.

Att ansöka om lån utan UC innebär att du får en nystart i ditt ansökande då de andra kreditupplysningsföretagen inte delar information om dina tidigare ansökningar. Kom ihåg att om du får många ansökningar med ett nytt kreditupplysningsföretag uppstår samma problem som tidigare. Du bör därför vara försiktig med antalet förfrågningar om privatlån du gör under en kort tid.

Samla lån med låg ränta

Det huvudsakliga syftet med att samla lån är att dra ner på ens kostnader för lån och krediter. Den största anledningen till varför kostnaden för ett samlat privatlån är lägre än kostnaden för flera mindre och spridda lån är för att snitträntan är lägre för privatlån än för snabblån och smslån. Desto lägre ränta man får när man samlar sina lån och krediter desto bättre affär är det. Men räntan man får från långivarna är inte samma för alla. Den du kan läsa här är den genomsnittliga räntan du får hos långivaren, men det är i slutändan en subjektiv bedömning de gör av alla lånsökande. Det finns flera metoder du kan använda dig av för att sänka din ränta för det privatlån du använder för att samla dina lån.

Samla dina lån och krediter med en medsökande

Ett av de bästa sätten för dig att få ett bättre avtal när du ansöker om ett lån är att ansöka tillsammans med en medsökande. Enkelt sagt innebär det att ni är två stycken som ansöker om samma lån och därmed tar lika ansvar för återbetalningen av lånet. För långivare är detta perfekt då det ger två inkomster som kan betala av lånet vilket minimerar riskerna. Det låter långivaren ge ut större lån med lägre ränta till låntagaren utan ökad risk för långivaren. Låntagare får därmed en lägre ränta på sitt privatlån och de har det lättare att betala tillbaka lånet. Inte bara drar ni ner räntan genom att samla era lån och krediter, ni drar även ner den genom att ha en medlåntagare.

Kom ihåg att långivaren kommer att göra en kreditupplysning av båda medsökande vilket innebär att båda två måste ha koll på sin ekonomi och undvika betalningsanmärkningar. Har en av er dålig kreditvärdighet innebär det mycket sämre villkor för båda.

Samla lån med god kreditvärdighet

Som tidigare nämnts så använder sig långivare av kreditupplysningsföretag som UC för att undersöka din kreditvärdighet. Din kreditvärdighet är ett mått på hur riskfyllt det är för långivarna att låna ut pengar till dig. Detta mått baseras på en mängd olika variabler, de flesta kan du påverka själv.

En av de viktigaste faktorerna i din kreditvärdighet är din ekonomi. Det vill säga din inkomst och dina utgifter. Hur stor disponibel inkomst har du? Hur mycket pengar kan du lägga undan för att betala av lån? Vad du kan göra är att budgetera, hålla koll på din ekonomi, öka dina inkomster eller minska dina utgifter för att få en större disponibel inkomst.

Den andra stora faktorn är din kredithistorik. Om du tidigare har underlåtit dina betalningsskyldigheter och kanske till och med har belastats med betalningsanmärkningar så anser långivarna att du är opålitlig när det kommer till lån och kommer troligtvis ge dig en hög ränta när du ska samla lån. Det samma gäller om du redan har flera lån och krediter. Långivarna kan då inte vara säkra på att du kommer att prioritera deras lån eller om du kommer att ta ännu fler lån i framtiden. Det bästa du kan göra är att betala alla dina räkningar i tid, undvika att ta för mycket lån och slutligen betala av lånen så snabbt som möjligt.

Slutligen tittar även långivarna på din livsstil. För långivarna är det mest intressant att veta om du har fast anställning, god inkomst och en egen bostad. Dessa faktorer är exempel på positiva faktorer i och med att det indikerar på en stabil och trygg livssituation. Andra faktorer som exempelvis barn ses däremot som något inte helt positivt då barn är förenade med höga utgifter och kan således påverka din kreditvärdighet negativt. När det kommer till livsstilen finns det inte alltid mycket att göra, men man bör fortfarande ha det i åtanke samtidigt som det är bra att veta hur långivarna baserar sin ränta.

Jämför långivare här!