Skuldfinansiering – ta kontroll över din ekonomi

11 augusti, 2022

Har du många skulder som ska återbetalas varje månad? Det kan vara krångligt både att sköta flera olika återbetalningar och att få alla utgifter att gå ihop när man har dragit på sig flera lån eller krediter. I ett sådant läge kan skuldfinansiering vara en lösning för att förenkla och på sikt förbättra din ekonomi.

Lån anpassade för dig

Vad är skuldfinansiering?

Skuldfinansiering är ett begrepp som används för att beskriva lösningar för den som är skuldsatt att på sikt ta sig ur sin ekonomiska situation genom att få hjälp med att lösa befintliga skulder.

Kommer skuldfinansiering i olika former?

Det finns olika sätt att söka om skuldfinansiering – dels av privata långivare eller banker, dels av staten i form av skuldsanering hos Kronofogden. För att beviljas skuldsanering måste du dock ha skuldsatt dig på en så djup nivå att det inte finns någon möjlighet att du någonsin ska ha råd att återbetala dina skulder. Innan det går så långt som skuldsanering kan även utmätning av din lön eller din egendom bli aktuellt med hjälp av Kronofogden.

Om din skuldsättning inte har gått så långt att du behöver hjälp av Kronofogden – när du till exempel kan sköta din ekonomi själv, men det börjar bli lite för problematiskt med skulder som hopar sig och samtidigt dyrare än vad du skulle önska – då kan en annan form av skuldfinansiering lämpa sig väl.

Det finns idag en särskild låneform som riktar sig till personer som är skuldsatta, som brukar kallas för samlingslån, hopbakslån, omstartslån eller omläggningslån. Lånet kan ha olika namn hos olika långivare. Den här lånetypen fungerar som skuldfinansiering på så vis att långivaren erbjuder ett lån som täcker samtliga dina krediter och lån för att du bara ska återbetala ett större lån istället för flera små.

skuldfinansiering

Hur fungerar skuldfinansiering?

Skuldfinansiering fungerar på olika sätt beroende på om du behöver hjälp av Kronofogden eller om du snarare vill hitta billigare alternativ att sköta din ekonomi när du har till exempel kreditkortsskulder eller andra konsumtionslån. I den här artikeln ska vi fokusera på det senare alternativet – om du vill veta mer om skuldsanering kan du läsa vidare hos Kronofogden.

Hos privata långivare eller banker fungerar skuldfinansiering som ett sätt att samla ihop dina skulder i ett och samma lån hos en ny långivare. Ofta kan den nya långivaren hjälpa till med att kontakta de företag som du har skulder till och lösa skulderna hos dem, för att därefter utforma en återbetalningsplan till dig som enbart går till den långivare som du ansökt om skuldfinansiering hos.

Att baka ihop skulderna på det här sättet förenklar återbetalningarna och minskar risken för att dra på sig påminnelseavgifter och liknande, eftersom du bara behöver hålla koll på en borgenär (det vill säga att det enbart är en aktör som du har en skuld till).

skuldfinansiering

Blir det verkligen billigare att skulderna samlas på ett ställe?

Ofta marknadsförs samlingslån som ett sätt att få en lägre ränta eller att dina lån blir billigare. Det är egentligen sällan fallet – i alla fall inte till en början.

Steg 1

Det första steget är oftast att hjälpa dig genom att sänka din månadskostnad. Det innebär att du på kort sikt får mer pengar i plånboken och kan ha mer pengar över till annat när du betalat av din skuld för månaden, men på lång sikt innebär det ofta att du måste betala under en längre tid och att räntan för lånet därmed blir högre, alltså att din skuld blir dyrare på grund av att månadskostnaden sänkts.

Det här låter såklart inte som en ultimat lösning, utan snarare som en tillfällig lösning. För att det ska vara mer lönsamt för låntagare att välja samlingsslån har många långivare lagt till ett andra steg i skuldfinansieringen.

skuldfinansiering

Steg 2

Det andra steget innebär att du och långivaren kan förhandla fram en bättre ränta. Detta kan ske först när du har skött dina återbetalningar under en period. Tack vare att dina tidigare skulder har försvunnit och samlats i en skuld, samt att du har skött dina återbetalningar, har din kreditvärdighet förbättrats. Det innebär att din betalningsförmåga numera skulle ses som mycket bättre än tidigare.

Av den anledningen kan du ofta få en lägre ränta och på så sätt kan samlingslånet faktiskt bli billigare än om du hade fortsatt att betala tillbaka dina tidigare skulder var för sig.

Hur skuldfinansieringsprocessen fungerar skiljer sig såklart från långivare till långivare. Var noggrann med att läsa igenom villkoren och utvärdera det erbjudande du har fått genom att räkna på kostnaderna ordentligt.

Hur ansöker man om skuldfinansiering?

För att ansöka om skuldfinansiering ska du hålla utkik efter långivare och banker som erbjuder dig att samla, lägga om eller baka ihop dina lån i ett. De flesta som erbjuder privatlån erbjuder också skuldfinansiering i form av samlingslån.

Ett smart sätt att jämföra olika erbjudanden är att vända sig till en låneförmedlare. Via en låneförmedlare kan du få flera erbjudanden utifrån bara en ansökan och en kreditupplysning.

Jämför skuldfinansiering

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden