5 ekonomiråd du önskar du hade lärt dig tidigare

23 maj, 2018

Livet är en enda lång läroprocess. Vi går igenom olika stadier, vi ställs inför problem och utmaningar och vi måste hela tiden möta förändringar. Detta gäller särskilt inom ekonomi i allmänhet, sparande, lån, räntor och investeringar. Det finns många lärdomar att dra längs vägen, men visst vore det väl smart att inte behöva lära sig ”den hårda vägen”? Här är fem råd kring ekonomi som många nog önskar att de kände till och tillämpade redan vid ung ålder. Följer du dessa råd idag? Är det något råd du kan ta till dig och börja tillämpa direkt?

1. Det är alltid bra att börja långsamt

Ekonomi är alltid att likställa med maratonlopp. Du kan inte spara ihop till kontantinsatsen till en bostad på bara några månader och att amortera av skulder kan ta lång tid. Detta faktum kan göra att man tappar sugen efter en tid eftersom man upplever att målet är oändligt långt bort.

Det är viktigt att motstå impulsen att försöka göra dramatiska förändringar just nu. I stället är rådet att se processen som ett maratonlopp, i vilket du steg för steg närmar dig ditt mål.

2. Du ska alltid ha kontroll

Ordet kontroll används ofta i negativa sammanhang. När det gäller kontroll över ekonomi är ordet emellertid alltid positivt laddat. Om du ser till att du har kontroll över din egen ekonomi och gärna också känner till situationen för din make/maka, din sambo och eventuellt dina barn har du större chans att klara av utmaningar och problem när de väl dyker upp (för det gör de garanterat).

Lightbulb

3. Tänk på framtiden i allt du gör

Att leva i nuet är härligt. Njutningen kommer dock ofta med en väl tilltagen prislapp som dyker upp när du minst anar det. Det är alltid klokt att tänka på framtiden när du tar ekonomiska beslut. Framför allt gäller det att fundera på det framtida värdet av det du gör idag. Känner du att du absolut måste resa utomlands eller shoppa en lyxartikel, vad kommer värdet av utgiften att vara om tre år, både ekonomiskt och rent känslomässigt? Om du sparar en slant idag, vad kommer värdet av den att vara imorgon?

4. Lita på dig själv

Det finns många som hemskt gärna vill berätta för dig hur du ska sköta din ekonomi. Du kan bli påverkad av dina familjemedlemmar och medierna gör sitt bästa för att knuffa dig i olika riktningar. Givetvis är du inte heller fredad från banktjänstemän, försäkringsrådgivare, mäklare och andra aktörer som gärna vill berätta vad som är bäst för dig (och tjäna pengar på ditt val).

Du kan med fördel lyssna till råd och tips, men du ska alltid ta dina egna beslut. När du gör det ska du utgå från hur du känner kring aktuella frågor. Kort sagt ska du lita på din magkänsla.

5. Tiden är din vän (och din fiende)

Hur gärna vi än vill tro att vi kommer att leva för alltid, så är ju verkligheten tyvärr en annan. Tiden tickar obönhörligen på och alla beslut du tar har efterverkningar i framtiden.

Om du sparar och investerar är tiden nästan alltid din vän. Du får över tid mer pengar för varje dag som du låter pengarna ligga. Om du lånar är tiden i stället din fiende. Varje dag som lånet inte är återbetalat i sin helhet tickar räntan på och du förlorar pengar. Om du dessutom blir sen med betalningar spelar tiden dig ett ännu större spratt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden