6 sätt att spara pengar på semestern

14 juni, 2022

Är du sugen på att åka ut och resa i sommar, men vill helst inte göra av med så mycket pengar? Det finns flera knep för att få goda reseupplevelser utan att spendera en massa pengar. Ofta innebär det dock att man får göra avkall på bekvämligheten. I den här artikeln ska vi ge dig våra bästa tips för att resa billigt när du vill spara pengar på semestern.

spara pengar på semestern

1. Gör upp en budget innan du åker

Först och främst gäller det att inte spendera mer pengar än vad du har. Gör en uppskattning av hur mycket du vill lägga på din resa, och se sedan till att budgetera in allt från boende och transport till mat och aktiviteter. Därefter kommer den svåra biten – när du väl är ute och reser måste du se till att hålla dig till den budgeten.

2. Åk kollektivt när du är ute och reser

Att åka kollektivt är ett smidigt sätt att spara pengar på resan. Rekognoscera platsen du ska åka till och kolla upp hur du kan ta dig runt. Ofta finns det buss-, spårvagn- eller tågförbindelser som du kan använda dig av. Om man jämför med att exempelvis åka taxi finns det mycket pengar att spara.

Om du dessutom vill resa en del inom ett visst land är det också en god idé att kolla upp buss och tåg. Ofta är tåg dyrare, men går snabbare – beroende på hur mycket tid du har att resa på kan du spara pengar på att åka buss. Det är en avvägning som du måste göra utifrån hur mycket tid och pengar du har.

Privatlån.com - 6 sätt att spara pengar på semestern - (spara pengar)

3. Spara pengar på att äta billigt

En stor utgift när man reser är såklart matkostnader. Därför är det en god idé att försöka hitta så billiga ställen som möjligt att äta på och kanske äta på enklare sätt, som att köpa med sig mat från mataffärer och ha picknick i en park eller hitta snabbmatsställen. Bara genom att avstå några restaurangbesök kan du spara pengar.

4. Bo på hostel eller couchsurfa

Det dyraste när man reser tenderar att vara boende. Om du är villig att göra avkall på bekvämligheten finns det dock billiga boenden att hitta. Dels kan man bo i sovsal på hostel, vilket är ett väldigt socialt sätt att bo på – ofta kan man välja hur stor sovsal man vill att det ska vara, om den ska vara för både tjejer och killar eller uppdelad, och så vidare –, dels kan man couchsurfa. Det finns seriösa sajter för couchsurfing där man kan se olika värdars och gästers profiler.

spara pengar på semestern

5. Jobba för ditt uppehälle: wwoofing

Om du vill få en unik reseupplevelse men inte göra av med mycket pengar är wwoofing ett spännande alternativ. Generellt sätt innebär wwoofing att du åker och jobbar på en bondgård eller liknande någonstans runtom i världen och får bo gratis. Det kan vara ett bra sätt att resa om du ska vara borta en längre tid – du får träffa nya människor, tid att vara på ett och samma ställe, och kan sedan resa vidare.

6. Köp inte saker i onödan

Ett enkelt sätt att spara pengar på resan är genom att inte lägga pengar på utgifter som souvenirer och andra prylar. Undvik även att köpa en massa saker till dig själv – genom att inte handla så mycket får du även ett lättare bagage att resa med och även mer pengar över till upplevelser.


Det går också att låna till resan – däremot är detta inte att rekommendera, om du inte vet att du väldigt snart kommer att få in pengar, men verkligen inte kan skjuta upp resan. Om du behöver låna pengar till en resa är det sannolikt ett lån utan säkerhet som du behöver. Du kan jämföra privatlån här hos oss.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden