Ansöka om privatlån i mobilen – fördelar och nackdelar

18 februari, 2019

Mobilen har tagit över från datorn som den främsta plattformen för internetanvändning. Vi tar del av underhållning, läser nyheter, håller oss uppdaterade på sociala medier, söker efter produkter, gör banktjänster och mycket mer – allt via mobilen.

Ansöka om privatlån i mobilen - fördelar och nackdelar

Givetvis används mobilen också för att söka efter lån och krediter, jämföra räntor och ansöka om finansiella produkter. Kanske läser du det här på en mobil skärm?

Att snabbt kunna få fram all tänkbar information och jämförelser av privatlån och andra lån i mobilen är utmärkt, likaså att kunna ansöka direkt i mobilen. Men, finns det endast fördelar med tillgängligheten? Det är en fråga vi ska diskutera i den här artikeln.

Så här ansöker du om privatlån i mobilen

Nästan alla långivare för privatlån har idag en webbplats helt skräddarsydd för mobiler. Idén är att det ska vara minst lika enkelt att hitta information och ansöka som det är på datorn, trots att skärmen är mindre. De enda undantagen är storbankerna. Här krävs normalt att man har ett befintligt engagemang för att man ska kunna ansöka om privatlån.

Vanligtvis är det bara ett fåtal steg du behöver klara för att skicka in en ansökan, nämligen:

  • Välja belopp och löptid (om möjligt)
  • Fylla i personnummer, adress och några uppgifter om din ekonomi
  • Godkänna ansökan med hjälp av mobilt BankID och skicka in

Allt detta kan du klara på någon minut med din smartphone i handen. För mer traditionella privatlån på större belopp kan du i tillägg behöva komplettera med ett undertecknat skuldebrev.

Fördelar med privatlån i mobilen

Den uppenbara fördelen med att använda mobilen för en ansökan om privatlån är tillgängligheten. Eftersom allt fungerar precis som på datorn, inklusive legitimering med BankID, finns ingen anledning att slå på den stationära eller bärbara.

Att skicka in en ansökan om ett blancolån i mobilen går också mycket snabbt. Det ska inte ta mer än någon minut att fylla i de uppgifter som efterfrågas.  Sedan sker legitimeringen på bara några sekunder.

En annan fördel är att du redan har mobilen i handen i det fall du exempelvis ska erhålla ett sms att fylla i för att bekräfta ditt mobilnummer.

Nackdelar med att ansöka med mobilen

Fördelarna är, som vi har noterat, tydliga och klara. Hur ser då eventuella nackdelar ut? Kan det verkligen finnas nackdelar när allt verkar vara snabbare och enklare?

Tillgängligheten är faktiskt både en fördel och en nackdel. En ökad tillgänglighet innebär nämligen en lägre tröskel att snabbt skicka in en låneansökan. Det kan innebära en stor nackdel.

Att ansöka om lån är inget som ska göras lättvindigt. Det är inget du bör göra i soffan samtidigt som du tittar på TV. I stället måste beslutet om att ansöka om ett privatlån följa efter en process då du noga funderar igenom behovet, jämför räntor och andra villkor, gör en lånekalkyl för att se om amorteringar och kostnader ryms i din budget, med mera.

En lägre tröskel kan innebära att någon eller några delar i den här processen kanske inte gås igenom i tillräcklig utsträckning. Utan en ordentlig behovsinventering kanske du ansöker om mer än vad du behöver. Om du inte jämför räntor riskerar du att betala onödigt mycket för ditt lån.

I mobilen är det också, generellt sett, svårare att få en överblick. Det har framför allt att göra med den mindre skärmen. Det finns helt enkelt begränsad plats på skärmen för att enkelt få en bild av exempelvis jämförelser mellan lån och olika detaljer. Risken med detta är att du inte tar till dig fullständig information och därmed gör ett mindre optimalt val.

Låna med mobilen – tänk så här

Med den här artikeln har vi försökt belysa det faktum att smidigheten med att använda mobilen inte enbart behöver vara något positivt. Vi säger absolut inte att du ska lägga ifrån dig din smartphone. Tvärtom är det ju utmärkt att ha alla internets möjligheter direkt i handen.

Vi vill dock göra dig uppmärksam kring vikten av att tänka efter och fundera. Se till att du gör en fullständig analys av lånebehovet och din privatekonomi. Ta god tid på dig och, om du väljer att ansöka i mobilen, se till att du befinner dig i en distraktionsfri miljö när du fyller i och skickar in din ansökan.

Privatlån.com i mobilen

Den här sajten, Privatlån.com, är uppbyggd kring idén att du enkelt ska hitta all nödvändig information kring privatlån på ett smidigt sätt oavsett om du sitter vid datorn eller har mobilen eller surfplattan i handen.

Utifrån den idén har vi skapat verktyg för jämförelser som du smidigt kan använda på alla enheter. Alla tabeller och all viktig information visas på samma sätt på både iPhones, iPads och mobiler och surfplattor med Android. Vi länkar också endast till långivare och låneförmedlare som erbjuder en god översikt och tydliga ansökningsprocesser i mobilen.

Exempel: Klickar du dig vidare till Lendo i mobilen från vår webbplats presenteras du direkt för en sida med ett ansökningsformulär med tydliga avsnitt. Här finns reglage för lånebelopp och låneperiod samt rutor för några kontaktuppgifter. Alla viktiga avdelningar för information finner du via menyknappen längst upp till höger på sidan. Även direktlänkar till kundtjänst finns att hitta här.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden