Båtlån – Så lånar du pengar till båt

Drömmer du om en egen båt, men är osäker på vilken finansieringslösning som passar din situation bäst? Nedan går vi igenom de olika alternativen så att du kan välja rätt båtlån inför köpet – bör lånet vara med eller utan säkerhet? Vilken finansiering som passar bäst beror dels på din ekonomi och om du planerar att köpa en ny eller begagnad båt.

Båtlån

Olika alternativ när du behöver låna till båt

Oavsett storlek, årsmodell och om du vill ha en segel- eller motorbåt kan du finansiera båten med ett lån. Med ett båtlån kan du helt enkelt göra drömmen till verklighet. Du kan antingen låna med båten som säkerhet eller utan med ett privatlån, eller välja att kombinera finansieringslösningarna. Nedan går vi igenom alternativen för att låna till båt.

Jämför lån till båt

Båtlån med båten som säkerhet

Det bästa sättet att finansiera något är förstås att göra det kontant, men för den som inte har sparat ihop till hela köpet kan ett båtlån vara ett alternativ. Det klassiska båtlånet, också kallat fritidslån av en del banker, tas med båten som säkerhet. Det innebär att båten pantsätts för lånet för att säkerställa att pengarna betalas tillbaka, som vid ett bolån.

Båtlån med säkerhet ges ofta ut av storbankerna och i likhet med bolånet går det inte att låna till 100 % av båtens värde. Du måste alltså stå för en viss andel själv i form av kontantinsats, vilket brukar vara 20 % av båtens kostnad.

Andra vanliga krav när det kommer till båtlån med säkerhet är:

  • Båten måste köpas hos en godkänd båthandlare
  • Du kan som lägst låna 100 000 kronor till båten
  • Båten måste vara helförsäkrad under hela avtalsperioden
  • Försäljning av båten måste ske i samförstånd med banken
  • Båten får inte får vara äldre än 20 år vid avtalstidens slut

Det innebär att om du köper en 8 år gammal båt måste du ha betalat av lånet inom 12 år. Du kan inte heller välja att köpa båten av en privatperson om du vill ta lån med säkerhet. Därför passar den här finansieringslösningen dig som vill köpa en lite nyare båt som kostar minst 125 000 kronor hos en båthandlare, och som har råd med 20 % själv.

Privatlån utan säkerhet för köp av båt

Det andra alternativet för dig som vill låna till båt är att teckna ett privatlån. Då tas båten inte som säkerhet för lånet, vilket ger dig mer frihet eftersom långivaren inte är inblandad i själva båtköpet. Du ansöker helt enkelt om ett privatlån och använder sedan pengarna till att köpa vilken båt du vill och av vem du vill – du kan alltså även köpa den privat.

En annan fördel med ett båtlån utan säkerhet är att du kan låna till 100 % av båtens kostnad och det finns inget krav om ett lägsta lånebelopp. Du kan låna allt från några tusen upp till en halv miljon kronor, beroende på hur stort lån du är i behov av. Du kan också välja återbetalningstid mer fritt med privatlån, från 1 år upp till 20 år hos en del långivare.

Det här finansieringsalternativet passar dig som:

  • Vill köpa en begagnad båt av en privatperson
  • Behöver låna till mer än 80 % av båtens kostnad
  • Planerar att köpa en båt som kostar mindre än 125 000 kr

Med ett privatlån eller lån utan säkerhet är du inte heller begränsad till storbankerna utan det finns betydligt fler långivare att välja på. Det ökar dina chanser att få ett lån till bra villkor, men det gör också det viktigare att jämföra lån innan du ansöker. Med vår kostnadsfria jämförelsetjänst kan du jämföra de populäraste kreditföretagen för privatlån.

Privatlån till kontantinsatsen

För den som vill teckna båtlån med säkerhet men inte har råd med hela kontantinsatsen är det möjligt att kombinera finansieringslösningarna. Du kan alltså ta ett båtlån till 80 % av båtens värde och sedan låna till resterande 20 % med ett privatlån. Då båtlån ofta har en något lägre ränta kan denna lösning ibland bli billigare än att endast ta privatlån.


Våra bästa båtlån utan säkerhet

Lån anpassade för dig

Jämför fler långivare till båtköpet


Vad kostar ett båtlån?

Hur mycket ett båtlån kostar beror förstås på hur stort lånet är, men också vilken ränta och eventuella avgifter som finns. Räntan är generellt den största utgiftskällan och kan variera stort beroende på val av långivare och typ av lån. Även andra avgifter kan utgöra en större kostnad och skiljer sig mellan olika aktörer, där vissa inte har några alls.

Eftersom du med ett klassiskt båtlån går in med egna pengar i form av kontantinsatsen och att banken har en säkerhet i båten leder det ofta till en lägre ränta. För att få en rättvis bild av lånets kostnader är det dock viktigt att se till den effektiva räntan, där alla lånets kostnader är inräknade med både ränta och olika administrativa avgifter.

Ofta har storbankerna som erbjuder klassiska båtlån en hel del avgifter. Mindre, mer konkurrensutsatta kreditinstitut är ofta mer villiga att erbjuda lån utan avgifter. Det innebär att även om den nominella räntan är lägre för ett båtlån med säkerhet, är det inte säkert att den effektiva räntan skiljer sig nämnvärt från ett privatlån utan säkerhet.

Exempel båtlån med säkerhet:

Årsränta: 4,4 %

Uppläggningsavgift: 495 kr

Aviavgift: 75 kr

Effektiv ränta: 6,42 %

Exempel båtlån utan säkerhet:

Årsränta: 6,65 %

Uppläggningsavgift: 0 kr

Aviavgift: 0 kr

Effektiv ränta: 6,86 %

Exempelräntan ovan är hämtad från låneförmedlaren Zmarta.

Gör en budget för båtköpet

En båt är ofta en stor investering och det kan därför vara bara att göra en budget innehållande allt från lånekostnader till inköp och båtplats. På så sätt vet du hur mycket du behöver låna och försäkrar dig om att du har råd med köpet.

Några saker som budgeten kan innehålla är:

  • Båtens inköpspris
  • Eventuellt eget kapital
  • Kostnader för båtlånet
  • Eventuell extra utrustning/båttrailer
  • Kostnad för båtförsäkring året om
  • Båtplats både sommar- och vintertid
  • Kostnad för upptagning och sjösättning
  • Bränsle, underhåll och reparationer

Att tänka på innan du köper båt

Utöver budget finns det andra saker som kan vara bra att tänka på innan och i samband med båtköpet. Om du köper av en båthandlare gäller konsumentköplagen. Om du däremot köper båten av en privatperson gäller köplagen och då är det viktigt att ni har ett ordentligt köpekontrakt. Det är det kontraktet som sedan gäller vid en eventuell tvist.

I samband med köpet är det också viktigt att kontrollera säljaren så att du inte blir lurad och råkar köpa en stulen båt. Be att få se legitimation, kvitton på båtköpet och papper på hur båten är servad. Det är också viktigt att försäkra sig om att det inte finns några olösta lån på båten som du tvingas ta över i samband med köpet.

Precis som vid köp av bil eller bostad är det viktigt att undersöka båten ordentligt innan du köper den. Kontrollera motorn och hur båten ser ut under durken, samt att båten är CE-märkt. Ta hjälp av en besiktningsman vid behov.

Jämför lån till båtköpet

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden