Blancolån – jämför och låna upp till 600 000 kr

Med blancolån kan du låna pengar till precis vad du vill. Blancolån är därför ett bra alternativ om du till exempel är i behov av pengar till en renovering i hemmet, ett oväntat dyrt tandläkarbesök eller en kontantinsats vid bostadsköp. Vad som är syftet med lånet är med andra ord helt upp till dig!


Jämför blancolån:

Lån anpassade för dig

Jämför fler blancolån här!


 
 

Vad är ett blancolån?

Blancolån, ofta kallat privatlån, är ett lån utan säkerhet som kan sträcka sig från några tusenlappar till så mycket som 600 000 kr. Att lånet saknar säkerhet innebär i korta drag att det inte finns något pantsatt för lånet. Det skiljer sig alltså från bolån eller billån där den köpta bostaden eller bilen fungerar som säkerhet. Långivarens enda säkerhet vid blancolån är en förpliktelse från låntagarens sida att betala av lånet genom amorteringar och räntebetalningar.

Hur mycket får jag låna med blancolån?

Det brukar gå bra att låna från 50 000 kr och uppåt med ett blancolån. Eftersom ett lån utan säkerhet innebär en större risk för långivaren finns det därför ett tak för hur mycket du kan låna. Taket brukar ligga någonstans mellan 350 000 till 600 000 kronor beroende på vilken långivare det rör sig om. Om du är ute efter att låna en mindre summa pengar omgående kan ett snabblån eller användning utav kreditkort istället vara rätt väg för dig. Om du behöver pengar ännu snabbare, kan du också överväga ett sms lån direkt

Hur fungerar återbetalningen?

I samband med din låneansökan anger du under hur lång tid du vill betala av lånet. Löptiden kan variera mellan allt från 1 till 20 år och olika långivare erbjuder olika långa avbetalningstider. Vid större lån kan det kännas lättare att betala av lånet under en längre tid för att hålla nere kostnaderna, medan för mindre lån brukar löptiden vara kortare.

Viktigt att ha i åtanke är att du varje månad också betalar en viss procentandel av lånet i ränta. Ju snabbare du betalar av lånet desto lägre blir den sammanlagda räntekostnaden. Hos de flesta låneförmedlare kan du se hur olika löptider påverkar din månadskostnad och välja det som passar din ekonomi bäst.

Du kan också när som helst betala av blancolånet i sin helhet eller betala in en extra summa oavsett vilken bank eller långivare du väljer. Kontakta i så fall den bank som du har tagit lånet hos så hjälper de dig med hur du ska gå tillväga.

blancolån

Vilken ränta får jag på mitt blancolån?

Utöver återbetalningen av lånet tillkommer kostnader i form av ränta och eventuella avgifter som uppläggningsavgift och aviavgifter. Räntan utgör den största kostnaden och varierar i hög grad mellan olika banker och långivare beroende på vem det är som ansöker.

Det är omöjligt att säga exakt vilken ränta just du kommer få eftersom räntesättningen är individuell och baseras på din förmåga att betala tillbaka lånet. Generellt brukar dock räntan hamna någonstans mellan 3 och 30 %. Ju mer pålitlig du framstår desto lägre ränta erbjuds du.

Ekonomiska förutsättningar

När du ansöker om ett blancolån görs en kreditupplysning av dig med hjälp av ett kreditupplysningsföretag. Vanligen görs detta via UC, men det går också att ta blancolån utan UC. Oavsett var upplysningen tas innehåller den information om både din nuvarande och tidigare ekonomi, exempelvis om du har eller haft några betalningsanmärkningar.

Din framtida betalningsförmåga baseras också på denna information och det är utifrån den som långivaren kan se vilka möjliga risker det finns med att låna ut pengar till dig. Betalningsanmärkningar visar på en historia av att missköta sina betalningar, vilket drar ner kreditvärdigheten. För långivarna innebär det att risken är stor att låntagaren även missköter betalningar i framtiden.

Det är dock inte bara din kredithistoria som påverkar långivarnas bild av din framtida betalningsförmåga. Andra faktorer som spelar in är:

  • Inkomst: Om du har en fast anställning sedan flera år tillbaka kan långivaren enkelt räkna ut huruvida du har möjlighet att betala tillbaka beloppet du ansökt om under den utsatta löptiden. Det blir däremot svårare att avgöra det om dina inkomster är mer sporadiska. Ett sätt att komma runt detta är att ha en medsökande och/eller borgensman vid lånet.
  • Livssituation: Lever du ensam eller tillsammans med en respektive? Äger du din bostad eller hyr du? Har du arbetat på samma arbetsplats under en längre tid eller hoppar du från jobb till jobb? Har du några barn? Detta är frågor som kommer att påverka din kreditvärdighet. Ju mer stabil din livssituation är desto bättre.
  • Fasta utgifter: Om du har stora fasta utgifter, ofta i form av bostadskostnader, blir det mindre pengar över till att amortera på privatlånet, vilket kan påverka betalningsförmågan.
blancolån

Varför ska jag jämföra blancolån?

Den räntesats du erbjuds när du ansöker om blancolån speglar den risk som långivaren anser sig ta vid utlåningen av pengarna – ju mindre risk desto lägre ränta. Hur stor risken anses vara kan dock skilja stort mellan olika långivare.

När du ansöker om ett lån kan långivare X erbjuda en låg ränta medan långivare Y erbjuder en hög, baserat på att de bedömt din ekonomiska situation olika. Det är därför viktigt att jämföra olika lån för att hitta det billigaste blancolånet.

Ett sätt att jämföra är att själv ansöka om lån hos flera olika banker. Detta är dock inte bara tidskrävande utan kan också påverka dina chanser att få din låneansökan beviljad.

Varje gång du ansöker om ett lån och det görs en kreditupplysning på dig registreras det, vilket sedan kan ses av alla långivare som begär en upplysning – om de använder samma kreditupplysningsföretag. Många kreditupplysningar av samma kreditupplysningsföretag kan tolkas som att du sökt och nekats många gånger, vilket kan skrämma långivare från att bevilja dig lånet.

En lösning på detta är att låta en låneförmedlare göra jobbet. I sådana fall gör låneförmedlaren en kreditupplysning och begär sedan offert från X antal långivare. Därefter får du en hel drös med låneerbjudanden och kan i lugn och ro välja det bästa blancolånet för dig.

Blancolån utan UC

Ett annat sätt att undvika att varje låneansökan syns på din kreditupplysning är att ansöka hos en långivare som erbjuder lån utan UC. Då används istället andra kreditupplysningsföretag än UC, som Bisnode eller Creditsafe. På så sätt kommer antalet ansökningar inte påverka dina chanser att få ett lån beviljat. De flesta lånen utan UC rör mindre lån som snabblån, men det finns även långivare som erbjuder blancolån utan UC.

Jämför blancolån och hitta bäst lånevillkor här!


När passar det att ta ett blancolån?

Till skillnad från ett billån eller bolån behöver du med ett blancolån inte motivera syftet med lånet för långivaren. Vanligtvis tas blancolån för olika typer av konsumtion, exempelvis för att finansiera en renovering eller för att täcka upp för oväntade kostnader som ett dyrt veterinärbesök. Andra användningsområden för blancolån är:

  • Kontantinsats: Tack vare en förhållandevis låg ränta och möjligheten att betala av lånet under en lång tid kan blancolån med fördel användas till kontantinsatsen vid bostadsköp. Då kan lånet betraktas som en investering, under förutsättningen att bostadens värde ökar.
  • Samla lån: Ett annat alternativ är att ta ett lite större privatlån för att samla små, dyra lån och krediter. Det finns flera fördelar med detta. Dels kan du skära ner på dina räntekostnader, men det förbättrar också din kreditvärdighet att ha ett lån istället för flera. Det är också lättare att hålla koll på en faktura istället för flera stycken.

Det finns alltså ett flertal olika användningsområden som kan vara lämpliga. Den stora fördelen med blancolån är som sagt att du själv bestämmer vad du vill använda lånet till.

blancolån

Vem kan ansöka om blancolån?

Alla kan ansöka om ett blancolån utan säkerhet, men till vilken räntesats och om långivaren beviljar lånet är individuellt och baseras på din kreditvärdighet. Sådant som kan leda till att du inte får din ansökan godkänd är skulder hos Kronofogden, betalningsanmärkningar och oregelbunden eller utebliven inkomst.

Det är dock inte omöjligt att få ett lån beviljat trots detta.

Lån trots betalningsanmärkning och skulder

En betalningsanmärkning ligger kvar i kreditupplysningsföretagens register i minst tre år. Det är såklart svårare att ansöka om ett nytt lån när tidigare betalningar misskötts, men det är inte omöjligt. Det finns långivare som sätter betalningsförmågan i första rummet och erbjuder blancolån trots anmärkningar, dock till en hög ränta.

Om du däremot har skulder hos Kronofogden kan det bli svårt att få ditt lån beviljat. Vissa långivare erbjuder dock så kallade omstartslån för att hjälpa privatpersoner ur skulder, men dessa är svåra att få och ställer höga krav på dig.

Blancolån utan inkomst

När du tar ett lån åtar du dig också en skyldighet att betala tillbaka lånet i sin helhet inklusive ränta. Utan löpande inkomst blir detta svårt att fullfölja. Det lägsta kravet för den deklarerade inkomsten brukar vara 100 000 kr per år eller 10 000 kr i månaden över en längre tid.

Om du helt saknar inkomst kan det bli svårt att ta lån. Din bästa chans är då att ha en medsökande eller borgensman vid ansökan.

Långivarna baserar dock sitt beslut på inkomsten från senaste deklarationen. Om du hade tillräckligt hög inkomst året innan kan ditt blancolån alltså bli beviljat trots att du i dagsläget inte har någon. Du kan dock räkna med att få betala en hög räntesats i sådana fall.

Medsökande och borgensman

Ett sätt att visa på god betalningsförmåga trots betalningsanmärkningar, skulder hos Kronofogden eller svag inkomst är att ha en medsökande eller borgensman som går i god för blancolånet. Att ha en medsökande innebär att risken för lånet delas mellan två personer med lika stort ansvar.

En borgensman tar istället på sig det fulla ansvaret för att lånet betalas. Om låntagaren sedan inte fullföljer sina betalningsskyldigheter är istället denna person skyldig att betala. Att ha en medsökande eller borgensman med god kreditvärdighet ökar alltså dina chanser att få ditt lån beviljat.


Vanliga frågor

Blancolån är ett flexibelt lån som kan användas till en mängd olika köp och projekt. Lånet saknar säkerhet, vilket innebär att det inte finns något pantsatt för lånet i form av ett hus eller en bil.
Det finns ingen skillnad mellan blancolån och privatlån. Det är två ord för samma sak.
Vanligtvis kan du låna från 5 000 till 600 000 kronor. Hos vissa långivare är dock maxbeloppet lägre, exempelvis 350 000 eller 500 000 kronor. Jämför blancolån för att hitta det som passar dina behov.
Vilken ränta just du får går inte att säga eftersom långivaren gör en individuell prövning i samband med din ansökan. Räntan brukar dock hamna någonstans mellan 3 och 30 % beroende på din kreditvärdighet.
Ja, det finns möjlighet att ansöka om blancolån utan UC. Kontrollera bara att den bank eller långivare du vänder dig till med din låneansökan använder ett annat kreditupplysningsföretag än UC.
Ja, du kan låna till kontantinsatsen genom att ta ett blancolån. Tänk dock på att inte ta på dig mer lån än du klarar av att betala!
Ja! Att samla mindre lån och krediter med ett större privatlån kan vara en god idé för att få ned räntekostnader och öka din kreditvärdighet.
Ja, det finns långivare som erbjuder blancolån med betalningsanmärkning. Oftast finns det dock vissa krav, som att anmärkningen inte får vara nyare än 6 månader eller att det inte får förekomma mer än två stycken. Räkna också med att få betala en högre ränta på ditt lån om du ansöker med betalningsanmärkning.
Att ta blancolån utan inkomst är väldigt svårt eftersom långivaren inte kan se hur du ska kunna betala av lånet. Din bästa chans är att ha en medsökande eller borgensman som går i god för lånet om du inte har någon inkomst.

Jämför blancolån och hitta bäst lånevillkor här!

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden