Försäkra utgifter mot oförutsedda händelser

06 juni, 2020

Alla har vi utgifter som måste betalas, vare sig det handlar om hyran för vårt boende, ränta och amortering på bolånet eller mobilabonnemanget. Ibland händer dock saker som gör att vår betalningsförmåga försämras, som ofrivillig arbetslöshet, sjukskrivning eller dödsfall, och det kan plötsligt bli svårt att betala alla månadskostnader.

Med ett utgiftsskydd får du hjälp att betala hela eller delar av dina månadskostnader när du behöver det som mest. Läs mer för att ta reda på hur utgiftsskydd fungerar, vem som kan teckna det och hur man går tillväga.

Just nu bjuder Zmarta på 2 månaders kostnadsfritt utgiftsskydd när du ansöker om ett lån. Skyddet har ingen uppsägningstid och kan sägas upp när du vill. Försäkra upp till 8 000 kronor per månad!

Man med mobil och faktura i handen

Vad är ett utgiftsskydd?

Ett utgiftsskydd är till för de oväntade förändringarna som kan drabba oss alla och som kan leda till en sämre ekonomisk situation – som att du blir sjuk eller ofrivilligt arbetslös. Inkomstförsäkringen kickar då in och täcker delar av dina fasta utgifter, som exempelvis hyra och lån, så du slipper oroa dig för hur du ska klara vardagen.

Genom att försäkra dina utgifter på detta sätt får du alltså en extra ekonomisk trygghet, vilket förstås är skönt att ha om det värsta skulle inträffa. Men hur fungerar det rent praktiskt? Det är viktigt att komma ihåg att det ofta finns vissa villkor för att en försäkring ska gälla. Dessutom försäkrar du endast en viss del av dina utgifter.

Hur fungerar försäkringen?

Exakt vad som gäller för ett utgiftsskydd beror på hos vilket företag som försäkringen tecknas, så se till att läsa villkoren noga innan du skriver på några papper. Ofta är villkoren för att teckna skyddet att du är mellan 18 och 65 år gammal, bosatt i Sverige och har en tillsvidareanställning med arbetstid om minst 17 timmar per vecka.

Oftast finns det undantag och begränsningar i försäkringen som du också bör ha koll på. Det kan handla om att:

  • Sjukskrivning på grund av en sjukdom som du redan kände till inte täcks av försäkringen
  • Arbetslöshet där du redan kände till varsel om uppsägning eller kommande arbetslöshet

Vad kostar ett utgiftsskydd?

Priset för ett utgiftsskydd beror dels på hur stort månadsbelopp du vill försäkra och försäkringsbolagets pris. Ofta är priset en procentsats av det belopp du försäkrar. Det kan till exempel vara 5 procent. Om du vill ha ett försäkrat månadsbelopp på 5 000 kronor blir försäkringspremien 250 kronor per månad (0,05 x 5000=250).

Hos en del försäkringsbolag och banker varierar procentsatsen beroende på den försäkrades ålder. Ofta kan du få det försäkrade månadsbeloppet i upp till tolv månader och vid sjukskrivning sätts beloppet i relation till din sjukskrivningsgrad. Om du är sjukskriven 75 procent får du ut 75 procent av det försäkrade månadsbeloppet.

Om du vill teckna ett utgiftsskydd bör du först och främst räkna ut hur stort månadsbelopp du vill försäkra. Hur stor kostnad utgör dina löpande utgifter för till exempel lån, hyra, hemförsäkring, el, telefon och internet? Ofta har banken eller försäkringsbolaget ett tak för hur stort belopp du kan försäkra, exempelvis 10 000 kronor.

Få 2 mån gratis utgiftsskydd med Zmarta!

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden