Lojalitetsprogram för privatlån

19 februari, 2019

På marknaden för privatlån råder tuff konkurrens med många långivare. Eftersom det är svårt att sticka ut från mängden med själva produkten (att låna ut pengar utan säkerhet) måste långivare som vill få en konkurrensfördel titta på andra aspekter. En handlar om ”lojalitet”. Lendify är en långivare som har tagit fram ett koncept för lojalitetsbelöningar. Inom kort kommer också Bynk att lansera en slags motsvarighet.

Lojalitetsprogram för privatlån

I den här artikeln berättar vi mer om privatlån med lojalitetsprogram och vilka fördelar de kan ge. Viktigt att ha med sig är dock att förekomsten av ett lojalitetsprogram inte bör vara den viktigaste faktorn att titta på när man jämför privatlån.

Så här fungerar lojalitetsprogram för privatlån

Lojalitetsprogram fungerar i stort sett likadant i alla branscher. Idén är att belöna trogna kunder med något extra med jämna mellanrum så att kunderna förblir trogna och inte väljer en konkurrent.

Denna idé har absolut bäring även för lån. Den låntagare som uppfattar en långivare som generös är, om allt annat också är till belåtenhet, mer benägen att välja samma långivare i framtiden.

För ”vanliga” lojalitetsprogram exempelvis i mataffärer och klädbutiker är det själva aktiviteten ”att handla” som är i fokus. Ju mer man handlar, desto större blir belöningen i form av exempelvis återbäring. Privatlån är dock en helt annan typ av produkt. Vad är belöningsgrundande? Vad blir själva belöningen?

Låntagaren har en enda uppgift, och det är att betala ränta och amorteringar i tid. Om vi tittar på de lojalitetsprogram som finns idag, så är det just återbetalning i tid som är den belöningsgrundande aspekten. Den låntagare om sköter sina återbetalningar fläckfritt får helt enkelt ta del av belöningar. Beroende på långivare handlar det om ränterabatter och/eller möjlighet att sätta ned lånet.

Lendifys belöningsprogram – Rewards

Lendify är en långivare känd för sin innovation, och det är därför inte konstigt att just denna aktör ligger långt framme inom lojalitetsprogram. Rewards är namnet på belöningsprogrammet som syftar till att ge skötsamma kunder ränterabatter.

Programmet bygger på insamlande av poäng. Det finns fem sätt att samla poäng:

  • Betalning i tid varje månad
  • Betalning via autogiro
  • Teckna till Låneskydd
  • Godkännande av att Lendify gör ett kontoutdrag
  • Utbildning genom olika kurser (kommer snart)

Poängen adderas och räknas mot olika nivåer. Varje ny nivå ger en ny ränterabatt. Rabatten är procentuell och förutbestämd. Den utgår alltid från starträntan.

En låntagare som når den högsta nivån i Rewards-programmet får maximal ränterabatt. Ytterligare poäng ger sedan i stället riktiga pengar som sätts in på ett investeringskonto. Dessa pengar sätts sedan i arbete genom utlåning till andra låntagare och ger ränta till låntagaren.

Hur fungerar då det sistnämnda? Jo, Lendify är en plattform för P2P-lån. De pengar som betalas ut vid ett beviljat lån är pengar som investerare har satt in på investeringskonton. En skötsam låntagare blir genom Rewards-programmet efterhand både låntagare och långivare.

Mer om Lendify

Lendify är den största plattformen för peer to peer-lån där det är andra privatpersoner som står för de pengar som lånas ut. Hos Lendify är kraven för att låna något tuffare än genomsnittet. Till exempel är det inte möjligt att låna med betalningsanmärkningar. Dessutom ska årsinkomsten vara minst 180 000 kr. I gengäld kan räntan givetvis bli jämförelsevis låg.

Minsta lånebelopp är 20 000 kr medan maximalt lånebelopp är 500 000 kr. Löptiden för ett lån är mellan 1 – 15 år.

Läs mer i vår recension av Lendify.

Bynkpoäng – nyhet hos Bynk

Bynk är en långivare som har tagit fram innovativa funktioner för att göra privatlån lite mer flexibla. Det är därför inte så konstigt att denna aktör nu också filar på ett lojalitetsprogram för att göra låneerbjudandet ännu mer flexibelt.

Bynkpoäng är tänkt att vara en slags valuta som kan användas för att sänka lånebeloppet. De poäng som en låntagare tjänar kan helt enkelt växlas in mot extra insättningar. Planerna är inte helt klara och det är något oklart när detta lojalitetsprogram lanseras. Förmodligen blir det dock någon gång under 2019.

Enligt företrädare för bolaget ska en låntagare kunna tjäna Bynkpoäng genom en lång rad aktiviteter/åtgärder. Man kan till exempel tänka sig att poäng delas ut för:

  • Betalningar i rätt tid
  • Betalningar via autogiro
  • Extra betalningar och förkortande av återbetalningstid
  • Höjt Bynkbetyg (långivarens egen variant på kreditscore)

Mer om Bynk

Bynk grundades av 2016 av ett team bestående av nyckelpersoner med bakgrund i låneförmedlaren Lendo. Idén är att erbjuda ett mer flexibelt och enklare alternativ till traditionella privatlån. Ett exempel är att det går att ansöka om lån på bara någon minut direkt i en app. Ett annat är att det finns möjlighet att utöka ett lån och ändra betalningstid.

Bynks lån löper på mellan 3 – 12 år och minsta respektive högsta lånebelopp är 10 000 kr respektive 300 000 kr.

Läs mer om lånet i vår recension av Bynk.

Slutord

Lojalitetsprogram har funnits i alla tider och det är inte särskilt konstigt att konceptet nu också har börjat appliceras på privatlån. Vi kommer förmodligen att få se ytterligare ett antal aktörer lansera något liknande det som Lendify har dragit igång och det som Bynk inom kort lanserar.

Idén med lojalitetsprogram för lån är intressant. Den ger nämligen incitament för låntagarna att sköta sina inbetalningar fläckfritt, vilket i sin tur ger fördelar för både låntagaren själv och långivaren. Samtidigt är förekomsten av ett potentiellt generöst lojalitetsprogram inte allt den som behöver låna ska undersöka. Ett belöningsprogram är en slags välkommen bonus men det finns givetvis betydligt fler saker att jämföra än så.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden