Privatekonomi

Vad är privatekonomi?

Ett av de allra vanligaste orden i dagens samhälle, eller i varje fall ett ord som florerar runt precis överallt, på nyheterna, på radio, ute på stan och så vidare är ordet privatekonomi. Alla har vi hört det någon gång, men vad det betyder kan vara desto mer oklart. Till att börja med kan vi dissekera ”ekonomi”. Precis som så många andra ord i svenska språket så kommer ordet ekonomi från grekiskan. Oikos betyder ”hus” och betyder nomos ”lag”. Ekonomi är läran om hushållande med de resurser som finns tillgängliga. Man brukar tala om ett tillstånd av knapphet, i den mån att de resurser som är begränsade i förhållande till våra önskemål och behov. Att det är privat, ja, det innebär kort och gott att det är just din ekonomi det handlar om. Ekonomi används på ett antal olika sätt, bland annat nationalekonomi, företagsekonomi. Vad de olika typerna av ekonomi handlar om, det kan ni nog gissa er till!

Privatekonomi

Din privatekonomi är dina pengar helt enkelt, oavsett om pengarna kommer från privatlån, lön besparingar eller annat.. Det är ditt totala kapital och hur du hanterar det och klarar av att balansera inkomster och utgifter. Utifrån detta kan vi gå ännu ett steg framåt och konstatera att privatekonomin består av två huvuddelar, nämligen de just nämnda, inkomster och utgifter.

Inkomsterna kommer oftast och främst från en enda källa, nämligen genom arbete i form av lön. Vissa personer kan även öka sina inkomster genom smarta investeringar i till exempel aktier eller fonder. För personer i de högre åldrarna ersätts lönen mot pension, en inkomst som i princip alltid är avsevärt mycket lägre än den tidigare lönen nästan oavsett vilket yrke personen hade tidigare. På motsatt sida finns utgifterna. Utgifterna består alltid av flera delar än inkomsterna. På utgiftssidan har vi bland annat:

Bostadskostnader – hyra eller lån

Matkostnader

Transportkostnader – bil, kollektivtrafik och så vidare

Fritidsaktiviteter

Räkningar – mobil, bredband, el, vatten och så vidare

Nöjen

Listan kan göras lång och det blir inte särskilt svårt när man ställer upp det på detta sätt, att förstå varför det i vissa fall är svårt att balansera ekonomin. För många personer är den privata ekonomin en stor stressfaktor i vardagen, och på grund av det en anledning till att man istället väljer att vända ryggen till och lite ”låter det gå som det går”. Självklart är det helt fel sätt att hantera privatekonomin. Det är just den inställningen som leder människor rakt in skuldsättning och ekonomiska bekymmer. Det man måste göra är att ta tag i situationen och verkligen rannsaka sig själv och sina vanor. Vi ska nu hjälpa till på traven med ett första steg i rätt riktning.

Förbättra din privatekonomi

I grund och botten handlar en sund ekonomi om planering. Alla vet hur viktigt det är med en sund vardagsekonomi, men alla vet också det är mycket lättare sagt än gjort. Pengar försvinner utan att man tänker på det, ett paket tuggummi här och en kaffe där. Det klassiska uttrycket ”många bäckar små” är aldrig så passande som när man talar om privatekonomi. Nedan kommer vi sätta upp ett par tips för hur du får bättre koll på din vardagsekonomi.

Undvik onödiga utgifter

Onödiga utgifter är just det där kaffet eller tuggummipaketet som nyss nämndes. Det är sådana saker som man kanske egentligen inte behöver men som sitter så djupt rotat i en att det är

en vana mer än något annat. Man kanske går förbi det där lilla fiket varje morgon till jobbet och alltid har gått in och köpt sig en morgonkaffe. En kaffe gör väl inte så mycket?

Nja, kanske inte på kort sikt. Men återigen, många bäckar små.

Den förmodligen allra största boven under kategorin onödiga utgifter är utan tvekan snus och cigaretter. Förutom de uppenbara hälsoaspekterna så bör även de ekonomiska fördelarna ses som en morot för att sluta eller åtminstone skära ner på tobaken.

Hur mycket kostar egentligen rökning?

För en person som röker ett paket cigaretter om dagen uppgår den årliga kostnaden till 19 800 kronor. Det är räknat på en kostnad om 55 kronor per paket och 30 dagar i månaden. Tänk vad mycket de pengarna hade kunnat användas till…

Sluta röka

Spara

Att ha ett stabilt sparande är alltid en enorm trygghet. Dels för att täcka upp för oförutsedda utgifter så som till exempel en plötslig vattenläcka eller en havererad bil, dels för att säkra en bättre framtid efter arbetslivet. Att spara behöver inte vara särskilt betungande för din ekonomi, en hundralapp eller två varje månad gör på lång sikt stor skillnad. Som sagt, många bäckar små…

Håll koll på räkningar och fakturor

Det är här väldigt många människor slarvar och därav tvingas betala onödiga pengar. Räkningar och fakturor är alltid förknippade med påminnelseavgifter och extra kostnader för sena inbetalningar, dessa kostnader är sådana som enkelt kan undvikas så länge man har pli på sig själv. Ett bra tips för att undvika dessa kostnader är att betala en räkning så fort du fått den till handa eller ännu bättre, sätt så många som möjligt av dina löpande räkningar på autogiro. På så sätt behöver du inte tänka på att betala dem men kan ändå vara säker på att de betalas i rätt tid.

Vårda dina prylar

Det här kan tyckas vara ett lite barnsligt tips. Det är väl solklart att man ska vara rädd om sina saker. För många är det solklart, för andra inte och det är därför värt att nämna det. Ta inte den fina ullkappan en regnig höstdag, lämna in skorna hos skomakaren istället för att köpa nya, använd mobilskyddet och så vidare. Listan kan göras lång men kärnan av det vi försöker få fram är: tänk ett varv till innan du gör något, det kan spara dig mycket pengar!

Planera och jämför – alltid!

Gör en budget. En hushållsbudget är det bästa sättet för att få bättre koll på hushållets totala inkomster och utgifter. Att göra en budget är kanske inte det roligaste som finns, men det är ack så viktigt. Hushållsbudgeten kan i vissa fall bli en nödvändig väckarklocka och i andra fall bara en bra överblick på hur man egentligen har det i sin ekonomiska situation. Vi återkommer till budget lite senare.

När man väl har sin hushållsbudget klar för sig blir den framtida planeringen mycket lättare och det blir även lättare att jämföra både stora och små utgifter eftersom att man vet hur mycket pengar man har råd att spendera. Jämförelser bör göras så ofta som möjligt, dock utan att bli dumsnål. Som nämndes ovan är kvalité också viktigt och det kan därför ibland löna sig att betala lite mer för ett par jeans om de kommer att hålla länge än de billigare. Att jämföra blir dock allra viktigast när det handlar om utgifter som sträcker sig över en längre tidsperiod, så som till exempel lån. Ponera att du ska teckna ett privatlån för till exempel en semesterresa. Självklart vill du då se vilka olika alternativ som finns och jämföra privatlånen, jämför privatlån gör du bäst här oss hos!. Genom noggranna jämförelser kan man spara väldigt mycket pengar och även upptäcka lån som erbjuder bättre villkor för lån utan säkerhet än andra långivare.

Budget

Som nämndes här ovan är en budget väldigt viktigt för privatekonomin. Man bör dock vara väl medveten om att en budget ser olika ut beroende på vart i livet man befinner sig, men den är alltid lika viktig. De generella utgifter som räknades upp ovan är såklart olika stora beroende vem man är som person, hur man bor, om man lever ensam, i förhållande eller har en hel familj. Dessa faktorer påverkar såklart storleken på utgifterna inom de olika kategorierna. En hushållsbudget för en familj ser således inte alls ut på samma sätt som budgeten för en ung persons privatekonomi. En familj har, rent generellt, ofta större inkomster men också högre utgifter i form av högre matkostnader, högre kostnader för fritidsaktiviteter och kläder. Även boendekostnaden tenderar att vara högre för en familj, fullt logiskt då fler personer kräver större utrymmen. Budgeten för en ung person som bor ensam är med allra största säkerhet fördelad på ett helt annat sätt, säkerligen med lägre matkostnader, boendekostnader och fritidsaktiviteter (i normalfallet). Å andra sidan så lägger en ungdom eventuellt mer pengar på nöjen i form av middagar på restaurang och utekvällar på krogen.

Summa summarum, att göra en budget bör alltid vara prioriterat. Veckobudget, månadsbudget eller en årsbudget spelar ingen roll men någon form av budget inger alltid en trygghet.

Om det trots allt har gått snett…

Oavsett om man följer alla tips och råd som ges för hur man har en stabil och balanserad ekonomi så kan man dessvärre alltid ha otur och hamna i ekonomiska bekymmer. Hur mycket vi människor än skulle vilja, så kan vi inte styra över allt som händer och sker runt omkring oss och med oss.

Ta som exempel att du faktiskt har sparat pengar under en längre tid till en välförtjänt resa. Resan är just betalad och klar och du känner dig glad och nöjd att äntligen tagit tag i det och bokat. Dagen efter går bilen sönder. Bilen är för de allra flesta essentiell och en viktig del för att vardagslivet ska fungera. Vad gör man nu då? Sparpengarna har gått till den så efterlängtade semestern och här står man med en icke-fungerande bil. Svaret är enkelt: privatlån!

Att ta privatlån har aldrig varit smidigare än vad det är just nu. Det fullkomligt kryllar av banker och långivare på marknaden och minst lika många hjälptjänster finns det. Som privatlån.com till exempel. Med vår jämförelsetjänst får du all den information du behöver för att kunna ta ett välgrundat beslut inför ett lån. När man ska ta ett lån bör man vara kräsen och inte ta första bästa erbjudande. Det gäller att hitta det låneerbjudande som är bäst lämpat för din ekonomiska ställning och ditt behov.