Stora ränteskillnader mellan långivare

26 juni, 2020

Par vid dator som jämför privatlånLåneförmedlare bidrar till att skapa ökad konkurrens på marknaden och pressar ned räntorna, det konstaterar Finansinspektionen i en rapport. Detta har dock aldrig varit tydligare än i Lendos senaste undersökning. Den visar nämligen att det i vissa fall kan skilja hela 27 procentenheter i ränta mellan olika långivare för privatlån.

”Det här visar hur viktigt det är att jämföra”, säger Carl Brynielsson, vd för Lendo i Sverige, i ett blogginlägg.

Privatlån är billigare via låneförmedlare

Vid årsskiftet gjorde vi på Privatlån.com en större kartläggning där vi gick igenom och sammanställde statistik om privatlån från 2018 och framåt. En av rapporterna vi djupdök i var Finansinspektionens rapport ”Svenska konsumtionslån”. I denna fastslår myndigheten att privatlån som går via en låneförmedlare är något billigare.

Det gäller specifikt för privatlån över 50 000 kronor som söktes via en låneförmedlare, jämfört med samma belopp som togs direkt hos en långivare. Detta ses som ett tecken på att låneförmedlarna bidrar till en bättre konkurrens, vilket i förlängningen är positivt för låntagarna. Det konstaterar Finansinspektionen i rapporten.

Kan skilja hela 27 procentenheter

Eftersom utbudet av långivare och banker för privatlån och SMS-lån är stort kan ränteskillnaderna vara stora. Nu har Lendo, som förmedlar privatlån till privatpersoner, gått igenom statistik för 2019 från ansökningar, samt beviljade och accepterade lån. Det som sticker ut mest är de enorma ränteskillnaderna som finns mellan olika erbjudanden.

Lendos undersökning visar att räntor på privatlån i en del fall kan skilja hela 27 procentenheter. Det innebär alltså att en långivare kan erbjuda en ränta på 5 procent, medan en annan ger en ränta på 32 procent. Dessutom kan kostnaderna för ett lån bli 90 procent högre om ingen aktiv jämförelse görs, skriver Lendo i blogginlägget.

Ränteskillnaderna har minskat

Carl Brynielsson förklarar den extrema ränteskillnaden med det stora utbudet av långivare som finns och att de har nischat sig mot olika typer av låntagare. ”Undersökningen visar hur viktigt det är att göra en aktiv jämförelse innan du lånar”, säger han, men lyfter samtidigt fram att ränteskillnaderna överlag har minskat de senaste åren:

”Vad vi kan se har de minskat över tid, dels beror det på hög konkurrens mellan många långivare. Men det faktum att jämförelsetjänster slagit igenom har också bidragit”. I regel är det kreditvärdighet, lånebelopp och löptid som styr vilken ränta man kan få, men att konsumenten öppet kan göra en jämförelse har också pressat ner räntorna.

Går direkt till banken av gammal vana

Det blir allt vanligare att vi jämför olika tjänster och produkter innan vi köper något. Den bransch där vi jämför mest är resor, särskilt för flyg- och hotellbokningar. Men även lånebranschen har kommit en bra bit på vägen. Lendo uppskattar att omkring 35-40 procent av alla som ska teckna privatlån ansöker via en låneförmedlare.

Fördelen med en låneförmedlare är att man med en ansökan täcker en stor del av marknadens låneerbjudanden och ökar chanserna att hitta det bästa och billigaste lånet. Att inte fler jämför tror Lendos vd beror på att sådana här tjänster fortfarande ses som en relativt ny företeelse och att många ”går direkt till banken av gammal vana.”

Intresserad av att jämföra långivare och låneförmedlare?

Jämför lån här

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden