Störst ökning av låneförmedlare och white labels

18 mars, 2020

Privatlån.com arbetar vi ständigt med att utöka vår tjänst med fler finansbolag för att du som låntagare ska kunna göra en så omfattande jämförelse som möjligt. Bland de femtiotal aktörer som vi i dagsläget samarbetar med utgörs större delen av långivare, men på senare tid har vi sett en ökning av låneförmedlare och så kallade white labels.

Bland de tio senast tillagda finansbolagen är åtta stycken låneförmedlare, varav fyra är white labels som drivs av stora låneförmedlare. Två stycken, Coop Privatlån och OKQ8 Bank, är kända varumärken som har utökat sitt utbud med privatlån. Innebär det här att marknaden för privatlån är mättad eller kommer vi se fler utmanare till jättarna?

Kvinnlig låntagare som jämför långivare och låneförmedlare

Låneförmedlare blir allt vanligare

Svenskar gillar att jämföra – allt från resor och tandläkare, till försäkringar och mataffärernas prisnivåer jämför vi
idag digitalt. Allt för att försäkra oss om att vi inte betalar mer än vi måste. Detsamma gäller för lånebranschen.

Statistik från Finansinspektionen visar att runt en tredjedel av alla låntagare i Sverige ansöker om privatlån via en låneförmedlare. Tanken är att förmedlaren, genom att samla in erbjudanden från ett stort antal långivare och sedan låta den sökande välja det mest fördelaktiga alternativet, skapar ökad konkurrens och transparens på marknaden.

Statistik visar att kostnaden för ett privatlån som tecknas via en låneförmedlare är snäppet lägre än det som tas direkt hos långivaren. Det tyder alltså på att låneförmedlarna har denna önskade effekt, vilket skulle kunna förklara deras ökade popularitet bland konsumenter. Det skulle också kunna förklara varför vi har sett en ökning i antal nya aktörer.

Bland de som lånar via en förmedlare är det en av fyra personer som gör det för att samla mindre lån och krediter till ett större privatlån, något som också har sett en stor ökning i popularitet. För den snabbväxande låneförmedlaren Advisa har detta visat sig vara en stor framgångsfaktor, vilket vi har rapporterat om i en tidigare nyhetsartikel.

Här är de senast tillagda låneförmedlarna i vår jämförelsetjänst:

  • Likvidum – ”Utmärkt” kundbetyg hos Trustpilot.
  • Enklare – Enkel ansökningsprocess utan dolda avgifter.
  • Klara Lån – Svar inom 15 sekunder från flera långivare.
  • Matchbanker – För dig som har svårare att få lån.

Marknadsföring genom white labels

I takt med att marknaden för låneförmedling har vuxit sig större har även så kallade ”white labels” blivit vanligare. Dessa lösningar innebär att en redan etablerad låneförmedlare skapar ett nytt varumärke som grundar sig på en den ursprungliga tjänsten. På så sätt kan låneförmedlaren nå ut till en bredare målgrupp, men under ett annat namn.

Eftersom låneförmedling är en tillståndspliktig finansiell tjänst krävs att de som bedriver verksamhet har tillstånd från Finansinspektionen. En white label tjänst får detta genom att låneförmedlaren som står bakom tjänsten har licens från Finansinspektionen att förmedla privatlån. Det är alltså samma produkt, men med ett nytt ansikte och ny hemsida.

Här är de senast tillagda white label förmedlarna i vår tjänst:

  • Finansmatch – En white label produkt som drivs av Advisa.
  • Lånemarknad.se – En white label produkt som drivs av Advisa.
  • Financier – En white label produkt som drivs av Axo finans.
  • Compari – En white label produkt som drivs av Sambla.

Är marknaden mättad?

Tillväxttakten för lån utan säkerhet var i januari 8,4 procent. Det betyder att privatlånen fortsätter att öka i Sverige. Även större privatlån har blivit allt vanligare på senare år. Det verkar med andra ord inte vara ont om låntagare. Däremot leder låga räntor på marknaden och stor konkurrens bland antal långivare att marginalerna sjunker.

Ofta krävs då att långivarna, och i förlängningen låneförmedlarna, investerar allt mer i marknadsföring för att bli lönsamma. Det kan delvis förklara behovet av white label företag som kan hjälpa de redan etablerade förmedlarna att vinna mark mot konkurrenterna. Att låneförmedlarna adderar till konkurrensen är bra för dig som låntagare eftersom det innebär lägre ränta, men för långivarna innebär deras närvaro att det blir svårare att tjäna pengar och växa.

Samtidigt är förmedling just det område där nya aktörer försöker slå sig in. Det lanseras en hel del white label tjänster, men också nya låneförmedlare som vill ta del av kakan. Antalet nya långivare av privatlån må alltså ha minskat, men belåningen fortsätter att växa samtidigt som användningen av låneförmedlare för privatlån blir allt vanligare.

Jämför alla långivare för privatlån

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden