Tillfällen då det kan vara bra med ett privatlån

24 november, 2020

Hur vet du när det är rätt tillfälle att låna? Det kan ofta kännas som att det behövs mer pengar, men lån kostar ju i form av ränta och avgifter. Här tittar vi på bra (och mindre bra) tillfällen att teckna ett privatlån. Ha i åtanke att vi generaliserar en hel del – i slutändan beror det förstås på dina unika omständigheter, och exakt vad du lånar till.

Jämför lån direkt

Man jämför lån i surfplatta

”Bra” tillfällen för privatlån

Vi börjar med att titta närmare på några olika situationer då ett privatlån kan vara en bra idé.

När du vill starta eget

Att starta eget företag kräver ofta ett visst startkapital innan du börjar tjäna pengar. Då kan ett privatlån vara ett sätt att finansiera uppstarten. Men glöm inte att fokusera på nödvändiga inköp. Det vill säga sådant som faktiskt kommer bidra till att du börjar dra in pengar. Och se till att du har en tydlig plan för hur du ska tillbaka lånet i tid.

Kontantinsats för att köpa bostad

När du köper en bostad måste 15 procent av köpesumman bestå av egna pengar, en så kallad kontantinsats. Att låna till kontantinsatsen kan vara bra eftersom en bosta ofta är en investering och något som ökar i värde. Men precis som för alla lån,  gäller det att låna ett belopp som passar din ekonomi och som du har råd att betala av.

Köpa bil eller båt

De flesta som köper en bil eller båt med ett lån använder fordonet som säkerhet. Men en del väljer ett privatlån. Och ibland kan det faktiskt ha bättre villkor. Tänk på att köpa en bil eller båt som du har råd med, inklusive lånen.

Oförutsedda utgifter

Ibland dyker det upp utgifter som du inte räknat med. Då kan ett mindre privatlån vara ett sätt att betala dem. Men allra bäst är att ha goda ekonomiska marginaler för att kunna hantera oförutsedda utgifter utan att ta lån.

Renovera

Många lånar för att renovera, och det är ju faktiskt något som brukar öka din bostads värde. En del gör det genom att utöka sitt bolån och andra genom att ta ett renoveringslån, det vill säga ett lån utan säkerhet.

Samla lån

Om du har många olika mindre lån och krediter kan ett samlat privatlån vara ett sätt att få allt på ett ställe. Räntan blir dessutom ofta lägre och det blir lättare att hålla koll på. Idag är det enkelt att samla lån online.


”Mindre bra” tillfällen för privatlån

Låt oss nu ta en titt på några tillfällen då ett privatlån inte är lika önskvärt och då du bör tänka till en extra gång.

Betala andra lån

Det är sällan bra att ta lån för att betala av andra lån. Risken är att det leder till en ond spiral där du bara får fler och dyrare lån. Då är det mycket bättre att försöka göra upp en avbetalningsplan för de skulder du redan har.

Betala räkningar

Att ta ett privatlån för att betala dina vanliga räkningar är ingen bra idé. Det är en sak att låna för att täcka oförutsedda utgifter, men om du har en hälsosam ekonomi bör du kunna betala dina räkningar varje månad.

Resor

Ett reselån är ett typiskt exempel på ett konsumtionslån, det vill säga lån som tas för att konsumera. Det brukar vara dessa krediter som många har svårt att betala tillbaka. Tänk efter en extra gång innan du lånar i detta syfte.

Shopping

När vi ändå är inne på konsumtionslån… Det är sällan en god idé att ta ett lån för att shoppa. Många hamnar i långvariga skulder genom att shoppa med lånade pengar. Så det är verkligen värt att tänka till innan du gör det.


Tänk till innan du lånar

Oavsett syfte rekommenderar vi alltid att du tänker igenom beslutet att låna noga först och räknar på kostnaden. Det är sällan bra att låna på impuls och privatlån bör inte ses som en snabb eller problemfri lösning. När du tar ett lån eller en kredit är du alltid ansvarig för att betala tillbaka skulden inom avsatt tid, inkl. ränta och avgifter.

Några frågor att ställa till dig själv innan du tar ett privatlån:

  • Behöver du verkligen lånet?
  • Är det värt den extra kostnaden?
  • Kan du spara ihop till det du vill köpa?
  • Har du goda marginaler om något går fel?

Jämför banker och långivare

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden