Allt fler lånar till renovering eller samlar sina lån

17 september, 2020

Krisåret 2020 har förändrat många av svenskarnas vanor, däribland vad vi lånar pengar till. En växande trend är att söka lån till renovering, enligt statistik från Zmarta. Men vad brukar vi svenskar låna till egentligen? Till det vanligaste hör att låna till fordonsköp, bostadsköp och semesterresor. Dock är våra vanor under förändring.

Att samla sina lån blir mer och mer populärt. Även konsumtionslånen har blivit fler de senaste åren. Men krisen har också inneburit en del andra förändringar i svenskarnas lånevanor. Här tittar vi närmare på vilka dessa är.

Jämför lån direkt

Man och kvinna lånar via surfplatta

Växande intresse för att samla sina lån

Vi kan börja med att titta på samlingslånen. Intresset för att samla sina lån har nämligen ökat med nästan 10 procent jämför med samma period förra året, enligt Zmarta. Förvisso har det varit en trend att samla lån under en längre tid. Till stor del tack vare de digital möjligheter som finns idag och som gör det enkelt för dig som kund.

Men siffrorna från Zmarta visar att samlingslånet fortsätter växa i popularitet. Bakgrunden tros vara att många oroar sig för sin inkomst och inte vill betala för dyra smålån där avgifterna lätt kan äta upp de ekonomiska marginalerna. Dessutom kan det bli svårare att samla sina lån vid ett senare tillfälle om ekonomin försämras.

Läs mer: Samla lån som i Lyxfällan

Lån till att resa har sjunkit kraftigt

Under coronakrisen har antalet utlandsresor minskat rejält. Så pass att svenskarna ansökt om 60 procent färre reselån. Restriktionerna har gjort det svårt att ta sig iväg och många väljer att vara mer återhållsamma i kristider.

Det är svårt att sia om hur framtiden kommer se ut när det gäller lån till resor, men troligen kommer detta inte bli någon bestående vana utan kommer öka igen i takt med att vi återgår till det normala och gränser öppnas upp.

Privatlån till renovering

Samtidigt har lån för att renovera ökat med cirka 8 procent under 2020, enligt statistik från Zmarta. Troligen beror det på att många haft en så kallad ”hemester” i år, vilket har gjort att mer tid har spenderats i hemmet.

Varför inte passa på att renovera bostaden då? En del har kanske haft renoveringsplaner sedan tidigare, medan andra plötsligt upptäcker skavanker i hemmet. Det är inte konstigt att vilja optimera sin hemmamiljö när allt mer tid spenderas där, till exempel genom att bygga en pool i trädgården eller ett uterum inför höstmånaderna.

Lån till renovering en av de tydligaste lånetrenderna under 2020, men det återstår att se om den består 2021.

Om att låna till renovering

Både stora och små renoveringar kan göra att vi behöver ta ett lån, och det finns flera sätt att göra det på. Ett sätt är att utöka sitt bolån, medan ett annat är att ta ett privatlån till renoveringen. Oavsett finansieringslösning kan det vara bra att också ha ett sparande. Det skapar marginal för oväntade saker som kan hända med bostaden.

Det fina med en renovering är att den kan öka värdet på bostaden. Genom värdeökningen kan du tjäna tillbaka både lånet och räntan, men det är inte något du kallt kan räkna med. Tänk därför igenom för- och nackdelarna noga innan du lånar för att renovera. Och om du bestämmer dig för att låna – se till att jämföra först!

Jämför renoveringslån här

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden