Vägen till skuldfrihet i 6 steg

22 augusti, 2022

Det kan kännas hopplöst när man har skulder som hopar sig, men det finns sätt att uppnå skuldfrihet om man lyckas hålla motivationen uppe. Här ska vi gå igenom 6 steg som du kan följa för att bli kvitt dina skulder.

skuldfrihet

1. Skuldfrihet genom ekonomisk medvetenhet

Det första steget till skuldfrihet är alltid att se till att ha en god förståelse och insikt i sin ekonomi. Genom att strukturera upp din ekonomi kan du fatta mer rimliga beslut och förstå vad som faktiskt händer med din ekonomi om du till exempel köper något eller avstår från att köpa något, samt vilka sparresurser du faktiskt har om något oväntat skulle hända.

Därför bör du börja med att skriva upp dina inkomster och utgifter från den senaste månaden (och om du har tid och möjlighet även någon tidigare månad) för att kunna bedöma hur dina vanor ser ut och vilken påverkan de har på din ekonomi. Här ingår förstås även de skulder du har och hur mycket återbetalningarna kostar dig varje månad samt vad de kommer att kosta dig på sikt tills de är avbetalade.

2. Planera för en smartare ekonomi

När du har blivit medveten om det skick som din ekonomi befinner sig i kan du börja planera inför hur du vill att den ska se ut. Om du vill att framtiden för din ekonomi ska innehålla skuldfrihet är det viktigt att börja med det du kan påverka här och nu. För att göra om dina planer till verklighet bör du fundera på hur du kan förändra dina månatliga utgifter. Det finns olika sätt att gå till väga.

Dina skulder – går det att göra dem billigare?

Om du har flera små skulder som tillsammans bidrar till en hög månadskostnad kan du undersöka om ett hopbakslån kan vara ett smartare och billigare alternativ för att på sikt nå målet av skuldfrihet.

Dina abonnemang

Telefon, el, internet, försäkringar – det finns många fasta kostnader som läggs på hög och helt plötsligt blir väldigt dyra. Ta reda på om det finns mer kostnadseffektiva lösningar som kan vara lämpliga – ett billigare abonnemang, en lägre försäkringsnivå, och så vidare.

Övriga kostnader

Förutom dina skulder och dina fasta månatliga kostnader tillkommer det såklart andra utgifter varje månad: mat, hygienartiklar, nöjen, presenter, reparationer, drivmedel, och liknande. Utvärdera dem och se om det är något du kan spara in på utan att det sänker din livskvalité.

skuldfrihet

3. Redo att sätta upp en budget

När du har lyckats utvärdera och välja hur du kan optimera din ekonomi för att leva så ekonomiskt, men ändå hållbart – som möjligt är det dags att sätta upp ramverket för hur din nya ekonomi ska se ut. Det här gör du enklast genom att göra en budget.

Låt budgeten spegla de förändringar som du kan få till. På så sätt bör du enkelt kunna få en överblick över hur mycket pengar du sparar på dina förändringar.

4. Håll hårt i budgetens tyglar

När du har satt dig in i din ekonomiska situation, utvärderat vilka möjligheter du har för att förbättra den och dessutom förberett en budget för hur du ska förhålla dig till dina möjliga förbättringar återstår bara den svåra delen. Att hålla sig till den budgeten som du har gjort.

Det kan låta som det sista och enklaste steget, men det är här som din motivation och din vilja att nå skuldfrihet verkligen kommer att testas. Det kan hjälpa om du har någon närstående som kan stötta dig under processen.

skuldfrihet

5. Kommunalt stöd

Om du trots egna försök har svårt att få ekonomin att gå ihop kan du med fördel vända dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. De erbjuder gratis hjälp till alla medborgare som behöver det.

Enligt Konsumentverket har nästan 400 000 svenskar skulder hos Kronofogden – och många fler har skulder som inte hamnar där. Ett stort antal människor i Sverige kämpar för att skuldfrihet ska bli en del av deras vardag. Om du är en av dem så finns det hjälp att få.

6. Skuldsanering hos Kronofogden

Det finns ett sista steg som dock bara ska väljas om alla andra alternativ är uteslutna. För att ansöka om skuldsanering hos Kronofogden måste din ekonomi vara i så dåligt skick att du omöjligen kan uppnå skuldfrihet på egen hand. Du måste också leva på existensminimum under den tid som skuldsaneringen pågår.

Skuldfrihet – oberoende och lättnad

När du äntligen har uppnått skuldfrihet ter sig vardagen helt annorlunda. Ett ok har lyfts från dina axlar och du kan stå på egna ben och fatta mer självständiga beslut gällande din ekonomi. Den känslan går att uppnå – förhoppningsvis kan våra tips hjälpa dig på vägen.

Om du vill ha hjälp med att hitta samlingslån för att sänka din månadskostnad kan du även ta en titt här hos oss.

Jämför lån utan säkerhet

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden